Ezek a legfontosabb tudnivalók a sikeres 2021-es felvételihez!

Bár a végleges szabályok még nem nyilvánosak, az eddigi információk alapján összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a sikeres jelentkezéshez.

1. 2021-ben is kötelező lesz egy emelt szintű érettségi vizsga

A felvételi rendelet szerint alapképzésre csak az vehető fel, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, azonban most sem mindegy, hogy milyen tárgyból teszitek le. Gépészmérnöki alapképzésre a felvételi pontok számításánál a kötelező matematika mellett az alábbiak közül lehet választani:

 • biológia,
 • fizika,
 • informatika,
 • kémia,
 • egy szakmai előkészítő tárgy,
 • egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy,
 • vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy.

Az érettségi pont számításához tehát két érettségi vizsgatárgyat kell választania a felsoroltakból a jelentkezőnek, és egyet emelt szinten kell teljesítenie.

A 2021-es felvételihez választható tárgyak részletes listája ide kattintva érhető el.

2. Csak egyszer jár a nyelvtudásért többletpont

Amennyiben a jelentkező egy adott idegen nyelvből egyidejűleg nyelvvizsga és emelt szintű érettségi vizsga alapján is jogosult lenne többletpontra, akkor a többletpontokat csak egyszer, a számára kedvezőbb pontszámot biztosító jogcímen kapja meg.

3. Továbbra sem kötelező a nyelvvizsga a felvételihez

Miután 2019 novemberében elfogadta a kormány a kötelező középfokú nyelvvizsga eltörléséről szóló javaslatot, továbbra sem kötelező a B2-es nyelvvizsga megléte a sikeres felvételihez.

Duális vs. hagyományos gépészmérnöki képzés? Melyiket válaszd? Segítünk!

Mi a duális verzió mellett tesszük le a voksunkat, de összeszedtük a pro és kontra érveket mindkét képzési formával kapcsolatban. A szombathelyi duális gépészmérnöki szak a legnagyobb duális képzés.

4. Változatlanok a pontszámítási szabályok

A felvételi összpontszám a tanulmányi pontok és az érettségi pontok összeadásával, vagy az érettségi pontok kétszerezésével, és mindkét esetben az esetleg szerzett érettségi többletpontok és egyéb többletpontok hozzászámításával áll elő, és maximum 500 pont érhető el. A két számítási mód közül azt kell alkalmazni, amelyik a jelentkező számára előnyösebb.

5. Minimum 280 pontra van szükség

2021-ben az a jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 280 pontot!

Az elmúlt évek tapasztlata, hogy a duális gépészmérnöki képzés felvételi ponthatára 300 pont!

Milyen munkakörökben helyezkedhet el egy gépészmérnök?

Az első végzett duális hallgatóink közül tízen helyezkedtek el a BPW-Hungária Kft.-nél. Cikkünkben ezúttal az ő példájukon keresztül mutatjuk be, hogy milyen változatos munkakörökben helyezkedhet el egy gépészmérnök. A paletta …

6. Ezúttal is maximum 100 többletpont érhető el

A gépészmérnöki alapképzésre való jelentkezéshez az alábbiakra adható többletpont:

 • nyelvvizsga (B2 – 28 pont, C1 – 40 pont; maximum 40 pont)
 • emelt szintű érettségi (45% fölötti eredmény esetén 50 pont)
 • esélyegyenlőség (40 pont)
 • OKJ szakképesítés (32 pont)
 • versenyeredmények

7. A Szombathelyre felvett gépészmérnök-hallgatók átlagos felvételi pontszáma 370 volt tavaly

A 2020-as felvételi során a felvett gépészmérnök-hallgatók átlagpontszáma 347 pontról 370 pontra emelkedett az azt megelőző évhez képest.

8. Szombathelyen a duális képzési forma a nyerő

Idén szeptemberben minden elsőéves hallgatónk duális formában kezdte meg a tanulmányait, ezért ha hezitálnál, hogy duális vagy hagyományos képzésre jelentkezz, javasoljuk a duális képzési formát, hiszen így együtt tudsz haladni a leendő évfolyamtársaiddal. Ha mégsem nyerné el a tetszésedet a duális hallgatói lét, utólag is válthatsz hagyományos formára.