Érettségi követelmények 2021-ben

Két érettségi vizsgatárgyat kell választania a felsoroltakból a jelentkezőnek, egyet emelt szinten kell teljesíteni.

A felvételi pontok számításánál a (kötelező) matematika mellett biológia vagy fizika vagy informatika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy vagy egy ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgy választható. Részletes lista letöltése!

2022-ban még nem lesz kötelező a középfokú nyelvvizsga az egyetemi felvételinél (2019.11.08)

Figyelem!! 2021-ben az a jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 300 pontot!

Felvételi folyamat

A felsőoktatási felvételi egy igen összetett procedúra, hiszen nem csak fel kell készülni az érettségire, de a felvételi eljárás során számos hivatalos ügyet is kell intézni.

Fontos: a duális képzésbe január 31-ig lehet jelentkezni az alábbi adatlap kitöltésével!

Jelentkezési adatlap

A továbbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segítségével könnyebben teljesítheted a teljes felvételi folyamatot!

Számolj

A felvételi során az alapképzés és az osztatlan képzés, illetve a felsőoktatási szakképzés esetén 400+100 pontos rendszer működik.

A pontszám a következőképpen áll össze:

 • maximum 200 pont szerezhető tanulmányi pontként,
 • maximum 200 pont érettségivel és
 • 100 a többletpontokból.

Használd a felvi.hu pontszámító kalkulátorát! 

Határidők

Mint minden dolognak az életben, bizony a felvételinek is van egy végső határideje. Korántsem vagy túl a dolgokon azzal, hogy január 31-ig jelentkezel hozzánk és február 15-ig beküldöd a jelentkezésedet a felvi.hu oldalra. Határidők:

Pontosság

A határidők betartásán kívül ügyelni kell arra is, hogy a felvételi eljárás során minden dokumentumot hiánytalanul feltölts az E-felvételi rendszerbe.

Ezekre lesz szükséged:
Kötelező
+ érettségi bizonyítvány (2006. január 1. előtt érettségizők esetén)
+ érettségi tanúsítvány
+ felsőfokú oklevél
+ felvételi eljárás kiegészítő díjának igazolása (ha kell ilyet fizetned)
Pontszámításhoz szükséges
+ középiskolai bizonyítvány
+ felsőfokú tanulmányok igazolása
Többletpont számításához szükséges
+ nyelvtudás igazolása
+ versenyeredmények igazolása
+ felsőoktatási szakképzés igazolása
+ szakképesítés igazolása
+ sporteredmény igazolása

Tanulj:)

A sikeres felvételihez szükséged lesz arra is, hogy az érettségi vizsgákra alaposan felkészülj. Ilyenkor nagy ismeretanyagot kell rendszerezni a fejedben, ami egyáltalán nem egyszerű. Az érettségi vizsgákra készülést ne hagyd az utolsó pillanatra, törekedj inkább a fokozatosságra.

Ha van lehetőséged, mindenképpen élj a próbaérettségi lehetőségével, sőt, otthon is készülhetsz úgy a szóbelire, mintha a vizsgán lennél. Ezek segítenek majd az adott helyzetben ellazulni, hiszen nem életedben először leszel hasonló szituációban.

Duális interjú

A felvételi folyamat része, készülj fel előre az rá, kiemelten az alábbi szempontokat figyelembe véve:

 • Személyes adatok – az önéletrajzodban szereplő adatokat az interjúztató a meghallgatás során rendszerint átveszi Veled, ezzel lehetőséget adva arra, hogy többet is elmondhass magadról.
 • Információk a cégről – illik tudni, hogy a megpályázott duális partnercég mivel foglalkozik, miket gyárt, ezeket információkat beszerzőheted az oldalunkon vagy a cég weboldalán.
 • A duális képzés részletes ismerete – az interjú előtt nézd át ismét a duális képzésünket, amiben nem vagy biztos, azzal kapcsolatban tegyél fel kérdéseket.
 • Fő a nyugalom – az interjú előtt próbálj meg nyugodt maradni, tekints erre úgy, mint egy megbeszélést, ahol a legjobb oldalad mutathatod be.
 • Gyakori kérdések –  célszerű előre felkészülni pl.: mit csinál egy gépészmérnök, mit tudsz a kiválasztott cégről, mit szeretnél elérni, miért az adott céget választottad, mi a hobbid stb.
 • Megérkezés
  Fontos, hogy jó benyomást kelts, ezért próbálj meg nem elkésni az interjúról, késés esetén vagy egyéb probléma esetén értesíts minket a következő számon: +36-94-504-363
 • Öltözék
  Az interjú napján először találkozol a potencionális cég képviselőjével, ezért fontos a megfelelő öltözék. Lányok esetében javasolt a kosztüm vagy ruha, ill. elegáns nadrág és blúz. Fiúknak az elegáns nadrág és ing, akár nyakkendővel kombinálva, ill. öltöny lehet a megfelelő öltözék.

További segítség a jelentkezéshez: +36-94-504-481 vagy szombathelyigepesz@inf.elte.hu