Van helye a nőknek a mérnök pályán!

 

Hibás társadalmi berögződés, hogy a nők nem lehetnek mérnökök – egyebek mellett erről is szó esett a „Nők a mérnök pályán” nevet viselő kerekasztal-beszélgetésen, amely a Savaria Műszaki Intézetben került megrendezésre.

A beszélgetés – melynek keretében három sikeres nő szemén keresztül találkozhattunk a műszaki pályával – november 25-én Dr. Andó Mátyás, Németh Zsuzsa, Markovits Alexandra és Mesics Olívia között zajlott, Perlaki Nóra moderálásával.

A beszélgetés több mint 60 érdeklődő gimnazista előtt zajlott, amely egy videó premierje is volt egyben.

Mérnők NŐK című kisfilm

Dr. Andó Mátyás a házigazda Savaria Műszaki Intézet (SMI) nevében, annak igazgatójaként köszöntőjében elmondta, hogy több éve dolgoznak azon, hogy a nők is megtalálják a helyüket a mérnöki világban.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző Vas Megye Önkormányzata nevében üdvözölte a megjelenteket, majd felidézte, hogy a „NŐ az ESÉLY” elnevezésű projektet – melynek égisze alatt futott ez a pódiumbeszélgetés is – két évvel ezelőtt azért kezdték el, hogy megmutassák, miként lehet a családot összeegyeztetni a karrierrel.

Közel 60 fő gimnazista diák vett részt a pódium beszélgetésen

„A mérnöki pálya arról szól, hogy új dolgokat hozzunk létre, és van egyfajta kíváncsiság, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy nyitottság a nőkben, amelyek arra predesztinálják őket, hogy jó mérnökök legyenek” – hangzott el a beszélgetés hangulatát megteremteni hivatott kisfilmben.

 

Németh Zsuzsa projektvezető mérnökként dolgozik a BPW Hungária Kft.-nél. Elárulta, hogy amikor megtudják, mivel keresi a kenyerét, gyakran neki szegezik a kérdést: „Miért pont ezt a szakmát választottad?”, de hozzátette: mivel ma már nem újkeletű jelenség, hogy egy nő gépészmérnök legyen, egyre kevésbé vált ki megdöbbenést az emberekből. Szerinte nem szükséges női és férfi szakmákat elkülöníteni, inkább az egyéni képességeinket kell figyelembe venni a pályaválasztás során. Ő maga is ezt tette annak idején és nem bánta meg: a nagyfokú koordinációs és szervezési képességet igénylő projektvezető mérnöki munkakörben úgy érzi, igazán kiteljesedhet.

Dr. Andó Mátyás, Németh Zsuzsa, Markovits Alexandra

Mesics Olívia, az Opel Szentgotthárd Kft. személyügyi igazgatója munkáltatói szemmel kifejtette, hogy a duális gépészmérnök képzés nagy előnye a magas szintű vállalati tapasztalat mellett az, hogy cégspecifikus ismeretek és „soft skill”-ek elsajátítására is lehetőség nyílik, úgy mint például milyen egy vállalat kommunikációs rendszere vagy hogyan kell egy főnök-beosztott viszonyban viselkedni.

Mesics Olívia, az Opel Szentgotthárd Kft. személyügyi igazgatója

Dr. Andó Mátyás intézetigazgató elmondta, hogy jelenleg nem sok női hallgatója van az SMI-nek, de úgy gondolja, a nők ugyanúgy megtalálhatják ebben a szakmában a kreatív munkavégzés és az alkotás örömét, mint férfitársaik. Az, hogy korábban a nők nem igazán voltak műszaki területen foglalkoztatottak, hibás társadalmi berögződés – tette hozzá. Megtudtuk azt is, hogy az Intézet a beiskolázási kampányban külön figyelmet fordít a lányokra, de később, az oktatási rendszerbe bekerülve már nem tesznek különbséget a nemek között, hiszen egyenlő bánásmódban részesülnek.

A beszélgetésen részt vevő Markovits Alexandra másodéves duális gépészmérnök hallgatónk (Schaeffler Savaria Kft.) útravalóval is szolgált a diákok számára: „A legfontosabb a kitartás, a szorgalom és az elhivatottság!”.

A rendezvény laborlátogatással zárult.

A program a Vas Megyei Önkormányzat EFOP-1.2.9-17-2017-00080 „NŐ az ESÉLY” projektjének keretében valósult meg.

Dr. Balázsy Péter megyei jegyző Vas Megye Önkormányzata nevében üdvözölte a megjelenteket

 

A nők igenis lehetnek mérnökök – Interjú Moór Beatrixszel, a győztes Techtogether csapat tagjával!

„Ez is ugyanolyan szakma, mint a többi” – vallja Moór Beatrix harmadéves duális gépészmérnök-hallgató, akit a női gépészmérnökök elfogadásáról, a személyes tapasztalatairól és a duális képzéssel kapcsolatos véleményéről kérdeztünk