Duális vs. hagyományos gépészmérnöki képzés? Melyiket válaszd? Segítünk!

Mi a duális verzió mellett tesszük le a voksunkat, de összeszedtük a pro és kontra érveket mindkét képzési formával kapcsolatban. A szombathelyi duális gépészmérnöki szak a legnagyobb duális képzés.

A duális képzés lényege

Az elméleti oktatásod a felsőoktatási intézményben, a gyakorlati képzésed pedig a választott partnerszervezetnél történik. Duális képzésben részt vevő hallgatóként így bepillantást nyersz az általad választott partnerszervezet működésébe, megismered a vállalati kultúrát, valamint a legkiválóbb szakemberektől tanulhatod meg a szakma alapjait.

Tanulmányaid befejezésekor pedig már olyan versenyképes tudással és gyakorlattal rendelkezhetsz, ami hatalmas előnyhöz juttat karriered elindításában, sőt lehet, hogy már munkaszerződéssel a zsebedben veszed át diplomádat.

Komplex duális rendszer

Az országban egyedülálló duális rendszert hoztunk létre, aminek a lényege, hogy két felé gyakorlati típuson vehetnek rész a hallgatóink:
• Közös tematikus gyakorlatok
• Cégspecifikus gyakorlatok

Közös tematikus gyakorlatok

Komplex duális képzésünkben – a hagyományos duális képzéstől eltérően – a 6 nagyvállalat közös tematikus gyakorlatokat szervez a hallgatóinknak:
• Aptiv Services Hungary Kft.
• BPW Hungária Kft.
• Ivy technology Kft.
• Opel Szentgotthárd Kft.
• Schaeffler Savaria Kft.
• TDK Hungary Components Kft.

Ez azt jelenti, hogy duális szerződést kötsz pl. BPW Hungária Kft.-vel, de a közös tematikus gyakorlatok alkalmával megismerheted a többi vállalatnál alkalmazott technológiákat is. Ráadásul úgy alakítottuk ki a képzési rendszerünket, hogy az adott témakörben leginkább tapasztalt vállalat szakemberei mutatják be a gyakorlati tananyagot.

A duális gyakorlati tematika az egyetemi tananyagra szisztematikusan épül és egészíti ki azt valódi gyakorlati tapasztalattal.

Ismerd meg a partnereinket!

Cégspecifikus gyakorlatok

Ezeken a duális gyakorlatokon a kiválasztott duális céget ismerheted meg:
• Az megismerheted egyes szakmai területeket.
• Szakmai mentorok segítik a munkád.
• Projektfeladatokat készíthetsz.
• Érdeklődésnek megfelelő területen készíthetsz diplomát.
• Vállalati programokon vehetsz részt (csapatépítés, céges napok stb).

A hallgatói munkaszerződésed akkor jár le, amikor átveszed az okleveledet (diplomádat). A továbbiakban sem a partnerszervezetnek, sem a hallgatónak nincs egymással szemben kötelezettsége. Jó esélyed van rá azonban, hogy marasztalnak, és mint frissdiplomással, új szerződést kötnek veled.

Miért érdemes a duális képzést választanod?

A duális képzés számos előnnyel jár számodra. Lehet, hogy ezek közül néhánynak 18 évesen még nem érzed a jelentőségét igazán, de hidd el, a végzett hallgatóink tapasztalatai azt igazolják, hogy érdemes a szombathelyi duális képzést választanod!

A duális képzésben részt vevő hallgatók együtt haladnak tanulmányaikban, így olyan közösséggé kovácsolódnak össze, ahová jó tartozni, ahonnan segítséget lehet kérni, és mivel az egyetemi kurzusokon közösen veszel részt a hagyományos képzésben tanuló évfolyamtársaiddal is, így nem maradsz ki semmiből, legyen szó akár a tanulmányokról, akár a szórakozásról.

Emellett a duális hallgatók havi 105.000 forintban részesülnek a teljes képzés idejére.

Hogyan néz ki egy duális hallgató féléve?

A szorgalmi időszakban (szeptember-december és február-május között) nincs különbség a duális képzésben részt vevő és a hagyományos képzési formában tanuló hallgatók között. Minden hallgatónk előadásokra és szemináriumokra jár, zh-kat ír, továbbá egyéb kötelező feladatokat készít, így teljesíti az előírt követelményeket.

A szorgalmi időszak lezárultával már jól látszik a különbség, a duális képzésen a hallgatók ugyanis megkezdik a gyakorlati időszakot, a vizsgák mellett a gyakorlati idejüket töltik a partnerszervezetnél, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt, összesen 22 hét/tanév vállalati gyakorlaton.

Mit vállalsz a duális képzésben?

Minden duális hallgatóval szemben elvárás, hogy az ún. mintatanterv szerint haladjon, vagyis akkor teljesítse az egyes tantárgyakat, amikorra azokat a tantervben előírták. Ehhez elengedhetetlen a kellő motiváltság, a jó szervezés és a rendelkezésre álló idő megfelelő beosztása is.

Ha elkezdted tanulmányaidat duális formában, de úgy érzed, hogy nem tudsz megbirkózni az elvárásokkal, kiléphetsz, és hagyományos formában folytathatod a képzésünket.

Jelentkezés duális képzésre