Professzionális méréstechnikai berendezések a digitalizáció szolgálatában

A járványügyi helyzet kezdete óta, hosszú ideje először volt szerencsénk személyesen is találkozni a méréstechnikai piacon professzionális eszközöket gyártó cég mérnök-értékesítőivel.

A Keyence képviseletében Köller Ádám és Yoshihiro Morimoto urak érkeztek intézetünkbe, akik a Keyence mikroszkóp üzletágában végeznek értékesítői feladatokat. Elmondták, hogy a régió nagyvállalatainak látogatási tervében intézetünk is szerepel, számolnak már akár a közeljövőben érkező szakmai megkereséseinkkel. Az SMI-t Radics Milán III-ad éves BSc hallgató és Szőlősi József tanársegéd képviselte. A bemutatkozást követően a Keyence tevékenységeiről, üzletágairól kaptunk felvilágosítást.

Keyence történelem

A KEYENCE 1974-es alapítása óta a japán ipar egyik legnagyobb vállalatává növekedett. Közel 110 országban mintegy 250.000 ügyféllel tartják a kapcsolatot. A legtöbbször a kódolvasók, lézeres jelölők, gépi kamerarendszerek, mérőrendszerek, mikroszkópok, szenzorikus eszközökkel lehet találkozni Keyence termékként.

1. ábra: VR5000 3d mérőmikroszkóp működés közben, eltérő méretű darabok összehasonlítására, illetve az eltérések megjelenítésével.

Mint sok más műszaki terület fejlesztése, így a méréstechnikai is – kapcsolódóan megannyi technológiához – szorosan egybeforr a digitalizáció kihívásaival. Ezek eredményeképpen számos termék született meg a korszerű technológiai megoldásokért. A jelenlegi bemutató fókuszában egy VR5000 3d mérőgép állt, technikai jellemzőiről láthattunk igen meggyőző megoldásokat a rendelkezésre álló gyártmányokon 1.ábra, majd lehetőség volt az intézetben jelenleg futó fejlesztések tesztdarabjainak vizsgálatára is 2-3. ábra.

2. ábra: forgácsoló szerszám szekennelése és automatikus profilmegjelenítés

A mérőberendezésről: A céltárgy jellemzőinek felületként való rögzítése lehetővé teszi a 3D alakzatok azonnali mérését széles területen. Ez az érintésmentes érdességmérő/profilmérőrendszer mindössze 1 másodperc alatt képes megmérni a felületi érdességet, valamint a sorját és más mikroszkopikus alakzatokat. A rendszer automatikusan meghatározza a beállításokat, például az érzékenységet a célpont magasságának, méretének, anyagának és színének megfelelően. Kiküszöböli a mérési hibákat, időt takarít meg, és lehetővé teszi a tapasztalatlan felhasználók számára, hogy azonnal elkezdjék az adatok rögzítését.

3. ábra: hegesztett mintadarab szkennelése és összehasonlítás mintadarabbal

Kapcsolódási területek és a nem túl távoli jövő

A digitalizációval összefüggő előkészítési feladatok sok műszaki (és nem műszaki) területen is jelen vannak. A bemutatón szó esett az intézet széles kutatási területeiről és hogy hol látnánk kapcsolódást a Keyence eszközeivel. Példaként elhangzott a forgácsolószerszámok alkalmazásával összefüggő kutatási terület, ahol a szerszámkopásból előrejelezhető minőségi változás összefüggéseit kell feltárni, illetve például a hegesztés és rokontechnológiai eljárásoknál vizsgált kötések geometriai megfelelőségi vizsgálatánál. A Keyence-képviselők elmondták, hogy más kutatóintézetekben műanyag termékek felületi érdességével, vagy más területet is megemlítve a végtag protézisek vizsgálata terén értek el sikereket.

Az alkalmazásokkal újfajta lehetőségek nyílnak meg a különféle műszaki területek kutatói előtt. A Keyence szakemberei elkötelezettek a partnerek műszaki problémáinak megoldásában, ezért a mostani látogatást újabbak fogják követni a közeljövőben. Ez a partnerkapcsolat az SMI-nek is rendkívül hasznos, mivel intézetünk a magas színvonalú műszaki oktatás és tapasztalatok átadásában érdekelt. A legközelebbi bemutatót már szélesebb hallgató kör bevonásával tervezzük, így a hallgatók közvetlenül a gyártói képviselettől megszerezhetik a releváns információkat.