101 Trianoni emlékfa ültetésében segédkeztek a szombathelyi gépészmérnök hallgatók és oktatók!

2020-ban volt a Magyarország harmadolását hozó békeszerződés 100. évfordulója. Vas megye mérnökei már akkor tervezték, hogy a szomorú centenáriumnak faültetéssel állítanak emléket, de a pandémia közbeszólt, így a faültetés átkerült 2021-re.

Trianon 101. évfordulóján 101 fa ültetésével emlékezik a Vas Megyei Mérnöki Kamara.

Június 5-én az emlékünnepségen nyolc fát ültettek el közösen a résztvevők az Abért-tónál kialakított kerékpáros pihenőnél. Ugyan az évforduló időpontja nem alkalmas a faültetésre, nyolc fa mégis megtalálta végső helyét most szombaton, a többi fát ősszel ülteti el a Vas Megyei Mérnöki Kamara.

A költségeket a megyei mérnöki kamara állja, a területeket a GYSEV Zrt., illetve a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság biztosította.

Az emlékünnepségen Veres Gábor szobrászművész erre az alkalomra készített kőszobra is leleplezésre került. Az alkotás a kerékpáros pihenő környezetében kapott helyet.

Mérnöki hagyományok tisztelte és ápolása

Szerte a megyében mérnöki létesítmények mellé ültetnek fákat

így emlékeznek Magyarország és a magyar nemzet sorsát tragikusan befolyásoló eseményre – így döntött a kamara elnöksége. A szombati ünnepi alkalmon verőfényes időben nyolc juharcsemete került végleges helyére. Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke házigazdaként köszöntötte a megjelenteket. – Nekünk, mérnököknek mindig fontos volt a környezet védelme és az emlékezés.

Trianon után sok mérnöki alkotást is elveszített az ország

a vasúthálózat 62, a közúthálózat 65 százalékát. Az erdőmérnökök által gondozott faállománynak 88, a bányamérnökök irányításával működő ércbányák 70, a sóbányák 100, a feltárt szénhidrogén-készletek 100 százaléka veszett oda.

A vízmérnökök kezelte folyók vízerőpotenciálja szinte teljesen, a főként gépészmérnökök által irányított gyáripar 47 százalékban idegen kézbe került, és a magyar mérnökképzés fellegvárai is közül is volt, amelyik más országba került. 101 év alatt a sebek persze gyógyultak, meg kellett tanulnunk együtt élni az igazságtalan határokkal, és el kellett kezdeni újraépíteni a maradék Magyarország vasútjait, útjait, árvízvédelmi gátjait és a lelkeit is.

Az ELTE Műszaki Intézetének magyar és külföldi gépészmérnök hallgatói segétkeztek a 8 juhar elültetésében

továbbá, a szónokok, a mérnökök is bekapcsolódtak. Miután visszatöltötték a földet, a segítők a tótól a fákig csatárláncot alkottak, közösen locsolták meg a frissen elültetett fákat.

Mérnöki hagyományok tisztelte és ápolása

Az ELTE Savara Műszaki Intézet számára fontosak mérnöki hagyományok tisztelte és ápolása, ebben mérföldkő volt az első szombathelyi gépész szakest hagyományteremtő megrendezése, amely műszaki képzési területre jellemző selmecbányai diákhagyományok megteremtése és ápolása egyetemünkön. A rendezvényen több, mint 140 vettek részt, köztük oktatók céges partnerek, külföldi és magyar hallgatók.

Trianoni faültetés és emlékmű avatás

Meghívott vendégek:

Básthy Béla, Kőszeg polgármestere

Busa Tamás, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese

Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa

Takács Ádám István, a GySEV Zrt. személyszállítási igazgatója

Veres Gábor szobrászművész

Közreműködnek:

ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet gépészmérnök hallgatói

Szombathelyi Erkel Kórus

Házigazda:

Nádor István, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnöke