A duális képzésben a járványhelyzet ellenére növekedett a hallgatói létszám

A gyakorlatorientált duális képzéseket is jelentős kihívások elé állította a járvány miatti veszélyhelyzet. Az ország egyik legnagyobb duális képzőhelyén, az ELTE szombathelyi campusán a műszaki képzések könnyebben veszik az akadályokat, mint a közgazdász szakok, amelyek közül pillanatnyilag a turizmus–vendéglátás alapszak februárban indult első évfolyamának sorsa a legkilátástalanabb.

Az ELTE szombathelyi campusán a műszaki képzések könnyebben veszik az akadályokat.

Szombathelyen, mint az ország egyik legnagyobb duális képzőhelyén a 2015-ös indulás óta eddig mintegy száz hallgató szerzett oklevelet, mindegyikük gépészmérnökként. Az idei keresztféléves időszak volt az első, amikor – öt hallgatónak – mesterszintű gépészmérnöki diplomát is kiadott az egyetem.

A járvány következtében vannak nem megtartható gyakorlatok, ezeket később pótlásra kerülnek!

Kollár László, az Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézet igazgatója a gépészmérnöki képzésről szólva elmondta:

a résztvevő tizenöt partnercég „rendkívül elégedett” a gyakorlatukat náluk töltő, illetve frissdiplomás hallgatókkal. Így kijelenthető, hogy a Szombathelyen végzett mérnökök „jelentősen enyhítik a magasan képzett munkaerő hiánya okozta problémákat” Vas megyében.

„Bár a gépészmérnöki képzésekre jelentkezők száma országosan csökkenő tendenciát mutat, ez csökkenés az átlagosnál kisebb arányú volt az ELTE szombathelyi képzései esetében. Sőt, a duális gépészmérnöki képzésekre jelentkezők száma még növekedett is; a felvettek kilencven százaléka duális formában kezdi tanulmányait.

170 fő tanul angol és magyar nyelven gépészmérnöki képzésben.

Jelenleg közel százhetven fő tanul angol és magyar nyelven gépészmérnöki képzésben Szombathelyen. A magyar nyelven tanulók több, mint fele duális hallgató, amely országosan a második legnagyobb duális hallgatói létszám a műszaki területen.

A járvány következtében vannak nem megtartható gyakorlatok, ezeket később pótoljuk, de olyanok is, amelyeket átrendezéssel sikerült megtartani, illetve bizonyos projektfeladatokat online konzultációkkal, otthoni munkával lehet elvégezni. Továbbá jelentős sikernek tekintjük, hogy a kialakult helyzet ellenére hallgatóink megőrizték az országos Techtogether mérnökhallgatói versenyen a második helyüket” – magyarázta Kollár László.

Szombathelyen, mint az ország egyik legnagyobb duális képzőhelyén a 2015-ös indulás óta eddig mintegy száz hallgató szerzett oklevelet, mindegyikük gépészmérnökként.

Forrás: a teljes interjú megtalálható SEK facebook oldalán!