Sikeresen zárult az ELTE IK kutatás-fejlesztési projektje Szombathelyen

A projekt célja egyebek mellett az volt, hogy létrehozzon és beindítson a szombathelyi régióban egy jelentős K+F+I tevékenységet és oktatásfejlesztést.

Február 26-án online rendezték meg az EFOP-3.6.1-16-2016-00023 azonosító számú, Kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítása az Eötvös Loránd Tudományegyetem szombathelyi kampuszán című projekt zárórendezvényét.

A rendezvény célja a négyéves fejlesztési időszak alatt elért eredményekről való összefoglaló áttekintés nyújtása volt, beleértve a Szombathelyen újonnan kialakított oktatásfejlesztési kapacitást, az új kutatási infrastruktúrát, valamint a sikerrel életre hívott programtervező informatikus képzést. Utóbbinak jelentős közös metszete van a gépészmérnöki képzéssel – hangsúlyozta Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Karának dékánja –, hiszen a pályázat keretében megteremtett oktatói kar szoros együttműködésben áll a gépészoktatókkal, lényegében kölcsönösen segítik a két képzés magas színvonalú megvalósulását.

Hozzáfűzte: a gépészmérnöki és az informatikus szakokat szorosan összekötve 2020 szeptemberében ipar 4.0 mesterképzést indítottak angol nyelven, amire mindkét szakról lehet jelentkezni BSc-diploma birtokában. Az elitképzés olyan helyi igényt szolgál ki, amely Szombathely és térségének gazdaságát támogatja.

Dr. Kacskovics Imre, az ELTE Természettudományi Kar dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt műszaki-informatikai, természettudományi és a bölcsészettudományi területek együttműködésével jött létre, szombathelyi és budapesti oktatók közös összefogásával.

Dr. Gergó Lajos, az ELTE IK részéről a projekt szakmai vezetőjeként foglalta össze az elmúlt négy év eredményét, amelyek közé tartozik többek között a szombathelyi oktatói-kutatói gárda megteremtése, az Adattudomány Alkalmazásai Kutatócsoport létrehozása, különböző konferenciákon való részvétel, publikációk írása, népszerűsítő rendezvények tartása, különböző eszközbeszerzések lebonyolítása. Jelentős eredmény még a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium területén egy földi műhold-vevőállomás megépítése is, ami nemzetközi összefüggésben is szolgálja majd az asztrofizikai kutatásokat. A szakmai vezető kiemelte: a projekt minden célkitűzését sikeresen meg tudták valósítani.

A 2017 és 2021 között futó projekt több, mint 330 millió forintból az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.