Az idén is az egyik legjobb a szombathelyi gépészmérnöki szak! – interjú vaol.hu

Országosan az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta idén is a szombathelyi gépészmérnöki szak: a felvételi átlagpontszám 347 pontról 370 pontra nőtt. Az idén a felvételt nyert duális gépészmérnök-hallgatók létszáma 30 százalékkal növekedett. Nyár végén valósul meg egy 80 millió forintos laborfejlesztés.

A sikerek hátteréről dr. habil. Andó Mátyás elmondta:

A sikerek hátteréről dr. habil. Andó Mátyás, az ELTE Informatikai Kar Savaria Műszaki Intézetének igazgatója elmondta: az elmúlt öt év partnercégekkel közös erőfeszítéseinek eredményeként Magyarországon egyedülálló duális gépészmérnökképzés jött létre Szombathelyen. Az alapító hat partnervállalat az évek során tizenötre bővült, az együttműködések révén a képzés a kiteljesedés szakaszába lépett.

Kiépítettük a műszaki képzéshez szükséges teljes labor-infrastruktúrát. Mára a Savaria Műszaki Intézet felújított épületben, korszerű laboratóriumi környezetben és berendezésekkel várja a hallgatókat. Az alapítás óta eddig két évfolyamban hetvenöt hallgató tett sikeres gépészmérnöki záróvizsgát, akik szinte azonnal elhelyezkedtek a duális partnercégek valamelyikében. Végzett hallgatóink jellemzően magas hozzáadott értékű pozíciókban helyezkedtek el, mint termelésirányító mérnök, konstruktőr/géptervező, tesztmérnök, minőségbiztosítási mérnök, de a műszaki tanári pályát is választotta már egykori duális hallgató

– mondta Andó Mátyás.

Dr. Bak Árpád szerint a képzés minőségét jelzi az is, hogy a szombathelyi gépészek 2020-ban első díjat nyertek a Techtogether mérnök hallgatói versenyen:

– Hallgatóink országos szakmai versenyeken jelennek meg és nyernek díjakat. A képzés minőségét jelzi az is, hogy a szombathelyi gépészek 2020-ban első díjat nyertek a Techtogether mérnök hallgatói versenyen, megelőzve a többi nyolc egyetem hallgatóit – fűzte hozzá dr. Bak Árpád igazgatóhelyettes. – Egy, a diplomákat rangsoroló kiadványban 2019-ben a 3. helyen, a vidéki képzőhelyek közül pedig az első helyen áll a szombathelyi gépész­mérnöki képzés. Többször kiválóan megfelelt és mintaértékű duális gépészmérnöki képzés, a duális partner vállalatok értékelése is kiváló (OH-ellenőrzés alapján).

Az igazgató hangsúlyozta: mindezen sikerek nem valósulhattak volna meg a partnercégek, a város és a megye egykori és jelenlegi vezetésének összefogása nélkül.

A gépészmérnöki területen továbbtanuló diákok összlétszáma országos szinten 2020-ban a felére zuhant, ugyanakkor a Szombathelyen felvételt nyertek száma ennek ellenére is csak minimálisan csökkent, miközben a felvett gépészmérnök-hallgatók átlagpontszáma viszont 347 pontról 370 pontra emelkedett nálunk. Ez azt jelenti, hogy országosan nézve az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta idén is a szombathelyi gépészmérnöki szak. További jó hírként közölte, hogy az idén a felvételt nyert duális gépészmérnök-hallgatók létszáma 30 százalékkal növekedett.

A duális képzés sikerét utatja, hogy idén minden felvett hallgatónk duális formában kezdi meg tanulmányait!

– Az utóbbi évek közös munkájával elértük, hogy gyakorlatilag minden hallgatónk duális képzési formában tudja megkezdeni a tanulmányait, az országban a második legnagyobb létszámú duális gépészmérnöki képzés van Szombathelyen – emelte ki az intézetigazgató. – Az ELTE Informatikai Kar továbbra is a minőséget garantálja Szombathelyen, az országban a második legmagasabb ponthatárral a gépész­mérnöki képzésben. A fejlődést mutatja, hogy az angol nyelvű gépészmérnök-alapképzés két évvel ezelőtti elindítása után 2020 szeptemberében kettős diplomás európai elit mesterképzés indul Szombathelyen az ipar 4.0 területén.

További beruházások az Ipar 4.0 terelüeten!

Nyár végén valósul meg 80 millió forint értékben a gépészmérnöki képzéshez kapcsolódó laborok fejlesztése. Továbbá 300 millió forint értékben az ipar 4.0 területhez kapcsolódó beruházásba kezdtek.

Azért vágtunk bele, hogy az ELTE betöltse a társadalmi küldetését Szombathelyen is

fogalmazott dr. Andó Mátyás.
A Fishertechnik által gyártott Factory Simulation 24V egy komplex szimulációs és demonstrációs modell az ipari automatizálás bemutatására.

Célunk, a minőségi képzés mellett, hogy továbbra is szorosan együttműködjünk az ipari partnereinkkel, a kutatás-fejlesztésben és az innovációs folyamatokban is. Meggyőződésünk, hogy a 15 ezer gép- és járműipari munkahellyel rendelkező szombathelyi régió gazdasági fejlődésének alapja a szakképzett műszaki munkaerő, melyhez képzésünkkel hozzá kívánunk járulni. A siker kulcsa továbbra is az egyetem, a város és a vállalatok partnersége és kiváló együttműködése.

A cikk forrása: vaol.hu (szerző Merklin Tímea, fotó: Unger Tamás)