Újabb fejlesztés a szombathelyi mérnökképzésben: készülőben az Ipar 4.0 laborhálózat

A Savaria Műszaki Intézet közel félmilliárd forintos fejlesztés keretében bővítheti eszközállományát az idei évben, így létrehozva az új Ipar 4.0 laborhálózatát. A részletekről Lajber Kristóf doktoranduszt, az ELTE Ipar 4.0 kutatócsoportjának egyik tagját kérdeztük.

A negyedik ipari forradalommal új kihívások jelentek meg,

amelyekre nem csupán a kutatóintézeteknek és a vállalatoknak, hanem az oktatási intézményeknek is minél gyorsabban reagálni kell – éppen ezért az ELTE Savaria Műszaki Intézet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél inkább megfeleljen ezeknek.

A legújabb VR technológiák oktatása már jelen van a gépészmérnökképzésben,

de törekvéseink közé tartozik a korszerű ipari technológiák élmény és projekt alapú oktatása is. Ezeket illetően hatékonyan együtt tudunk működni a duális partnervállalatainkkal. Az oktatók módszertani képzését kari forrásból finanszírozott külsős szakember is segíti. A méréstechnikai, az áramlástechnikai és a motorszerkezettani labor fejlesztésével párhuzamosan pedig fontos projektünk az Ipar 4.0 laborhálózat kialakítása, ami már jelenleg is zajlik.

„Az Ipar 4.0 laborhálózat azokat a területeket céloza meg, amelyek nem voltak elérhetőek a laborjainkban, úgy mint a robotépítést, a 3D scannelést, vagy a VR technológiát. Ezen kívül a 3D-s nyomtatást, illetve a PLC használatot pedig szabadabban tudjuk biztosítani a hallgatóknak.”

„A projekt elsődleges célja egy nyílt labor létrehozása, ahol a hallgatók műszaki jellegű projektmunkákon tudnak dolgozni, legyen az a tanulmányaikhoz kötődő vagy akár tudományos diákköri munka, akár saját hobbiprojekt”

– mondta a készülő Ipar 4.0 laborról Lajber Kristóf doktorandusz. Ő maga a labor alapötletével két évvel ezelőtt találkozott a finnországi Oului Egyetemen, ahol kutató gyakornokként töltött fél évet.

Hogyan is kell elképzelni ezt a készülő labort?

„Mint említettem, a laborban 3D nyomtatási és scannelési lehetőség is lesz, valamint a tervek szerint itt lesz kialakítva terület a VR szemüveg használatához. Továbbá egy elektronikai szerelések számára berendezett munkaállomást is tervezünk, ami lehetővé fogja tenni az IoT eszközök készítését és tesztelését” – emelte ki a doktorandusz, és hozzáfűzte: „A mesterképzéseinken az Industrial communications tárgy során a hallgatóknak I 4.0 és IoT jellegű projektmunkákon keresztül kell majd megszerezniük az érdemjegyüket, ehhez elengedhetetlen lesz ez a labor”.

3D scanner munka közben

A Savaria Műszaki Intézet a lehető legtöbbféle módon próbál megfelelni a negyedik ipari forradalom kihívásainak, nem csak a már meglévő laborjaink fejlesztésével és az Ipar 4.0 laborhálózat létrehozásával”

– mutatott rá Lajber Kristóf.

A saját módszereiről szólva elmondta, hogy igyekszik minél naprakészebb, „state of the art” szakmai anyagot átadni a hallgatók számára, lehetőleg modern oktatástechnikai és módszertani eszközök segítségével.

2019-ben elindult egy Ipar 4.0 kutatócsoport is

Az ELTE és a szombathelyi campus integrációját követően közös K+F projektek indultak digitalizáció és Ipar 4.0 területeken, illetve 2019-ben elindult egy Ipar 4.0 kutatócsoport is, ami szintén hozzájárul a Savaria Műszaki Intézet dinamikus fejlődéséhez.

Az említett kutatócsoport – melynek tagja Lajber Kristóf is – több témán is dolgozik. Általában hetente, kéthetente számolnak be egymásnak az elért eredményeikről. A kutatócsoportban nemcsak mérnökök vannak jelen, hanem programtervező informatikusok is, így az esetlegesen felvetődő problémák hatékony megoldását a jelenlévők a saját területükről vett tapasztalatokkal, ötletekkel segítik.

Az intézetben 2020 során a széleskörű fejlesztések kiemelt területe az eszközállomány bővítése, ami az idei évben közel félmilliárd forintnyi értékben valósulhat meg a folyamatban lévő közbeszerzésnek és a duális vállalatok támogatásának köszönhetően.