Biológiai úton lebomló műanyagok fejlesztése a Savaria Műszaki Intézetben

A Savaria Műszaki Intézet kollégái, Dr. habil. Fekete Gusztáv, Dr. Singh Tej és Dr. Rubio Luis elkezdték az első kísérleteket a biológiai úton lebomló műanyagok fejlesztésének területén. A kutatás kísérleti részét a győri Széchényi István Egyetem Anyagtudományi és Technológiai Tanszékén, Prof. Dr. Zsoldos Ibolya támogatásával, Dr. habil. Dogossy Gáborral és Dr. Lendvai Lászlóval segítségével végezték el.

Kutatásuk célja olyan új kompozitanyagok kifejlesztése, amelyekben feldolgozott ipari és mezőgazdasági hulladékot is integrálnak. Az ilyen típusú hulladékok kimutathatóan jelentős környezeti terheket és egészségügyi problémákat okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik. A hulladékok egyik lehetséges feldolgozása, hogy bioalapú polimerekbe ágyazzák őket, változó tömegszázalékban, ezáltal új kompozitokat alakítva ki. Használatukkal nemcsak a környezeti terhek csökkenthetőek, hanem új költséghatékony és versenyképes nyersanyagok léphetnek be a biológiailag lebomló polimerek piacára.

A most elindult kutatás első lépése a mintadarabok legyártásával kezdődött, amiket a kutatók Győrben szakító-, három pontban történő hajító-, és nyomóvizsgálatoknak vetnek alá, míg az indiai Jaipur-ban termomechanikai-, dinamikai és kopásvizsgálatokat fognak elvégezni rajtuk. Eredményeiket a kutatók ezután rangos folyóiratokban fogják közzétenni.