Változások a 2020-as felvételin – Ezekre már most figyelj!

Többletpont csak egy emelt szintű érettségiért, kötelező nyelvvizsga és emelt szintű érettségi – íme a legfontosabb változások, melyekre mindenképp érdemes odafigyelni a 2020-as felvételi eljárásban.

A felsőoktatási felvételi eljárás eléggé összetett procedúra. Bár a végleges szabályok még nem nyilvánosak, az eddigi információk alapján összeszedtük a legfontosabb változásokat, hogy sikeresen jelentkezhess!

1. Többletpont csak egy emelt szintű érettségiért szerezhető!

2020-tól többletpont csak egy emelt szintű érettségiért jár, tehát ezzel maximum 50 pont szerezhető abban az esetben, ha a vizsga eredménye 60% fölötti.

2. Ugyanazon nyelvből nyelvvizsga és emelt szintű érettségi? Mindkettőért jár a pont!

Kedvező változás, hogy a korábbiaktól eltérően jövőre már nyelvvizsgáért és emelt szintű érettségiért egyaránt lehet többletpontot kapni úgy, hogy azonos nyelvből kerülnek letételre.

3. Csak felvételi tárgyból tett emelt szintű érettségiért jár a pont!

Kizárólag azokkal az emelt szintű érettségi vizsgákkal szerezhető majd többletpont, amelyek felvételi követelménynek számítanak a kiszemelt szakon. A gépészmérnöki alapképzésen (BSc) matematika mellett biológiából, fizikából, informatikából, kémiából vagy a területhez kapcsolódó szakmai előkészítő tárgyakból szerzett érettségi eredmény vehető figyelembe.

4. Kötelező a B2-es nyelvtudás igazolása!

2020-tól kötelezővé válik a legalább B2-es szintű nyelvtudás igazolása is, ami vagy B2 szintű komplex (C-típusú) államilag elismert nyelvvizsgával vagy legalább 60%-os eredményt elért, idegen nyelvből tett emelt szintű érettségi vizsgával történhet.

5. Kötelező egy emelt szintű érettségi vizsga letétele!

Amellett, hogy többletpont szerezhető vele, egy emelt szintű vizsgát teljesíteni is feltétel lesz a sikeres jelentkezéshez

6. Az előbbi két pont egy sikeres emelt szintű érettségi vizsgával teljesíthető!

Ha idegen nyelvből 60% fölötti emelt szintű érettségi vizsgát teszel és azoknak minden részét sikeresen teljesíted, akkor az egyenértékű egy középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsgával.

Nagyon fontos, hogy 2020-ben az a jelentkező vehető fel, akinek az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-,illetve az OKJ-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül számított pontszáma eléri a 300 pontot! Tehát 300 felvételi pont alatt a jelentkező automatikusan elutasításra kerül.

A HÖOK addig is azt tanácsolja a felvételizőknek, hogy mindenképpen adják be a jelentkezést, akkor is, ha még nincs nyelvvizsgájuk, ugyanis a ponthatárhúzásig bármikor változtathatnak a szabályokon úgy, hogy az a felvételizők számára előnyösebb legyen.

Legfontosabb határidők:

  • Duális jelentkezés az oldalunkon: 2020. január 31.
  • Felsőoktatási felvételi jelentkezési: 2020. február 15.

Felvételi követelmények