Együttműködési megállapodást írt alá az ELTE és a xian-i XUST egyetem rektora

Kelet-közép-európai országokba látogatott Kínából Shaanxi tartomány oktatási minisztere és a tartomány egyetemeinek delegációi október 17 és 22 között. Céljuk Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban kutatók toborzása és együttműködési megállapodások kötése volt.

Kelet-közép-európai országokba látogatott Kínából Shaanxi tartomány oktatási minisztere és a tartomány egyetemeinek delegációi október 17 és 22 között. Céljuk Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban kutatók toborzása és együttműködési megállapodások kötése volt. Október 18-án a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában szervezett program keretében az ELTE és a Xian-i Tudomány és Műszaki Egyetem (Xian University of Science and Technology, XUST) rektora írt alá egy egyezményt, mely elsősorban a két egyetem hallgatóinak a partnernél való tanulását, ill. doktoranduszok közös témavezetéssel végzett kutatómunkáját segíti elő. Ugyanezen ceremónia keretében megegyezés született az ELTE és a Xian-i Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (Xian International Studies University) között is.

Az ELTE és az XUST az ELTE Savaria Műszaki Intézetében dolgozó Dr. Meng Yiqing kutató révén került kapcsolatba. Dr. Meng Yiqing az XUST-n végezte az alapképzést Elektronika területen. 2018 márciusában került Magyarországra. Azóta dolgozik a Savaria Műszaki Intézetben kutatóként az EFOP 3.6.1 projekt keretében távvezetékek dinamikai problémáin, és ehhez kapcsolódóan a lengések csillapításán dr. Kollár László vezetésével. Az együttműködés lehetőséget nyit az ELTE számára újabb hallgatók és kutatók bevonására, ill. az ELTE hallgatóinak és kutatóinak külföldi tapasztalatszerzésre. Mivel az XUST egyik erőssége a műszaki tudományok területe, a Savaria Műszaki Intézet és az Informatikai Kar számára különösen előnyös lehet az együttműködés. Ez okból az intézet és kar részéről a megállapodás létrejöttében meghatározó szerepet játszó Dr. Meng Yiqing mellett dr. Kollár László, a Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense, az EFOP 3.6.1 projekt 5. munkacsoportjának alprojekt koordinátora, valamint Dr. Gercsák Gábor az Informatikai Kar nemzetközi és pályázati ügyek dékánhelyettese is segítették a szervezőmunkát és részt vettek az eseményen.

 

Képen látahtók (balról)

Dr. Gercsák Gábor az ELTE Informatikai Kar nemzetközi és pályázati ügyek dékánhelyettese, Dr. Meng Yiqing az ELTE Savaria Műszaki Intézet kutatója, Dr. Kollár László az ELTE Savaria Műszaki Intézet egyetemi docense, dr. Borhy László az ELTE rektora, dr. Zhou Xiaode az XUST vezetője, Zhou Bin az XUST munkaügyi osztályának vezetője