Tudományos ülés laborlátogatással

Agrár- és bioműszaki szakembereket láttunk vendégül

Évzáró bizottsági ülését tartja ma az ELTE Savaria Egyetemi Központban az MTA Agrár- és Bioműszaki Tudományos Bizottság. A résztvevőket Dr. Németh István rektorhelyettes üdvözölte, kiemelten köszönetet mondva, amiért támogatták a szombathelyi duális gépészmérnökképzés létrehozását.

A 7 féléves képzés 2015 szeptemberében indult gyártástechnológia szakiránnyal, jelenleg három évfolyam működik, 115 hallgató halad a mintatanterv szerint, jövőre fognak végezni az első, immár ELTE-diplomát kapó gépészmérnökök – ismertette dr. Andó Mátyás az ország minden tájáról érkezett bizottsági tagokkal a Savaria Műszaki Intézet tevékenységét, amelynek laboratóriumait is végigjárták délelőtt. Megtekintik a korszerű gyári összeszerelést, a PLC-s rendszerek és a robot együttműködését. A gépész oktatók szemléltetik, miként lehet használni a vizualizációt az elektronikaoktatásban, hogyan mérnek a korszerű gépeken; megmutatják, milyen irányultsága van a kristályoknak, hogy működik a SEM mikroszkóp kiegészítő detektorokkal. A gyártástechológia laboratóriumban marás történik I4.0 alapokon, illetve CNC vízvágás.
A délutáni bizottsági ülés témái: 1. Kooperatív és duális képzési rendszerek összehasonlítása (előterjesztő: Kátai László és Horváth Béla); 2. A precíziós mezőgazdaság „BIG DATA” kérdései (előterjesztő: ELTE Informatika Kar).