Látogatás az Opel Tudásközpontban

Nyílt napot tartott a szombathelyi duális gépészmérnökképzés egyik partnercége, az Opel Szentgotthárd Kft., hogy megismertesse a cégben zajló munkát a fiatalokkal.

A gyár területén lévő, 2015. szeptemberében átadott Tudásközpontban fogadták a 8. osztályos vagy pályaválasztás előtt álló diákokat – a szüleikkel együtt -, akiket érdekel a műszaki pálya. Azok a középiskolai tanulók is meghallgatták a tájékoztatót, akik a következő tanévtől gyakorlati helyet keresnek gépi forgácsoló, villanyszerelő vagy automatikai technikus szakmában.

Az Opel Tudásközpontban bemutatták a gépészmérnök termet, ahol 12 darab laptop, CNC és PLC vezérlést gyakoroltató elektronikus felület áll a tanulók rendelkezésére. Az automatika oktató teremben PLC és robottechnikával ismerkedhetnek a diákok. Itt tanulják meg a termeléssel kapcsolatos vezérlési és szabályozási alapokat vagy a Fanuc szemléletet egy igazi robot segítségével, ami úgy van programozva, hogy produkciója végeztével tapsolni is tud, hogy a gyerekeket meglepje, jókedvre derítse.

Egy másik teremben dízel és benzin motorokat lehet szétszedni és összerakni, ez a munka nagyon népszerű a tanulók körében. A szerelősor a munkaszervezést modellezi. A tanulók eleinte egy óra alatt raknak össze egy motort, végül pedig 15 perc alatt. Cél, hogy a tréning végére a résztvevők a minőségi és biztonsági hatékonyság növelése mellett a veszteségi idők csökkentésével végezzék el a szerelési gyakorlatot.

 

A gépi forgácsoló teremben eszterga-, maró- és CNC gépeken lehet gyakorolni.

 

A választott szakma gyakorlati ismereteit az Opel modern környezetében, tapasztalt oktatóktól lehet megtanulni. A jelentkezők már a középiskolai éveikben kaphatnak céges juttatásokat. A nyílt napon gyárlátogatás keretében mutatják be az érdeklődőknek a munkafolyamatokat.

A következő nyílt nap január 20-án, 16.40 órakor kezdődik.

A műszaki ismeretek pallérozása középiskolás korban jó előzménye lehet a szombathelyi duális gépészmérnökképzésnek, amely 2015-ös indítása után minden tanévben, 2016-ban is várja az új hallgatóit.

A duális képzés jó átmenet az iskolapad és a munka világa között. A legelső évfolyamban, 2015/16-os tanévben az Opel Szentgotthárd Kft. 10 hallgatót fogadott az egyetemi képzés fontos partnercégeként. A 2016/17-es tanévben is vállalja 10 duális gépészmérnök hallgató gyakorlati oktatását.

A duális gépészmérnökképzés következő, 2016/17-es tanévére még lehet jelentkezni a www.szombathelyigepesz.hu internetes felületen, ahol a felsorolt partnercégek közül kell megjelölni hármat. Ezt követően a cég behívja interjúra a jelentkezőt, majd értesíti, hogy a sikeres egyetemi felvételi után azonnal köt vele duális képzésre vonatkozó szerződést vagy várólistára kerül.  A következő teendő: jelentkezni a Nyugat-magyarországi Egyetem gépészmérnöki BSc alapszakára a központi felvételi eljárás keretében, idén 2016. február 15. a határidő.