Ismét sikerre vitte a Szombathelyi Gépészeket – Interjú Szunyi Attilával, a csapat vezetőjével

Idén is kiváló teljesítményt nyújtottak a Szombathelyi Gépészek a Techtogether mérnöki csapatversenyen – második helyezéssel és nyolc különdíjjal tértek haza. Vezetőjük Szunyi Attila, végzős duális gépészmérnök hallgató volt.

– Miért választottad az ELTE IK duális gépészmérnöki képzését?

Több szaktársamhoz hasonlóan én is elsősorban azért, mert közel van a lakhelyemhez, illetve tetszett, hogy a 3,5 év alatt végig van gyakorlat.  Ezáltal jóval több gyakorlati tapasztalattal indulhatok a munkaerőpiacon, mintha normál BSc képzést végeztem volna. Emellett természetesen fontos szempont volt a duális gyakorlatok miatt kapott fizetés is. Ennek köszönhetően már az egyetemi évek alatt is tudtam a saját dolgaim nagy részét finanszírozni, illetve gyűjtögetni.

– Milyen volt az elmúlt – lassan – 3,5 év?

Változó. Inkább gyakorlatias típusnak tartom magam, így az egyetem első három félévében az alapozó tárgyakkal – elsősorban a matematikával – meg kellett küzdenem. A negyedik félévtől már inkább a szakmai tárgyak voltak többségben, onnantól jobban élveztem a tanulást és ez az átlagomon is meglátszott. Az ötödik félévtől lehetőségem volt egy CAD/CAM/CNC témájú egyetemi projekten dolgozni, ami végül a szakdolgozat témám is lett. Ez sok munkával járt, viszont ennek köszönhetően sok új ismerettel gazdagodtam.

Az egyetem mellett a duális gyakorlaton a Schaeffler Savaria Kft-nél is ilyen témával foglalkozó részlegen helyezkedtem el – a szombathelyi gyár forgácsolás területén vagyok gyakornok. A főnökömmel a közös érdeklődési körnek köszönhetően hamar összebarátkoztunk, többször kaptam tőle hasznos tanácsokat a szakdolgozat készítéshez.

Szunyi Attila, végzős duális hallgató, a csapat által tervezett járműváz számítógépes modelljével

– Hogyan lettél a Techtogether mérnöki versenyen rendszeresen résztvevő szombathelyi csapat sikeres vezetője?

2017 nyarán Dr. Bak Árpád tanár úr kihirdette, hogy van egy ilyen verseny és indulhatnánk mi is egy tízfős csapattal. Akkor még semmi konkrétat nem tudtam a versenyről, csak hogy autóipari és mérnöki ismeretek szükségesek hozzá. Az autókért – és úgy általában mindenért, ami hangos, füstöl, pöfög – már egészen kiskorom óta rajongok, mondhatni az első számú hobbim. Így aztán elsőként jelentkeztem és a tanár úr megbízott egy csapat szervezésével. Az első alkalommal, tapasztalat nélkül nekivágva csak a legjobb kezdő csapat díját sikerült elnyernünk, a dobogóra sajnos nem sikerült felkerülnünk. Utána a hiányosságainkból és hibáinkból tanulva, jelentősen átszerveztem a csapatot. Történtek tagcserék is, illetve a feladatok kiosztásán és számonkérésén is változtattam. Azóta minden versenyen, amin részt vettünk, dobogósok voltunk, és erre nagyon büszke vagyok. A legutóbbi Automotive Techtogether mondható a legnagyobb sikerünknek a második hellyel és nyolc különdíjjal.

A versenyek révén több budapesti céggel is jó kapcsolatot ápolunk. A tavalyi versenyen elnyert különdíjaknak köszönhetően a nyár folyamán voltunk a csapattal a magyar 3D nyomtatás úttörőinek számító Varinex Kft.-nél üzemlátogatáson, illetve egy háromnapos projektmenedzsment képzésen is részt vettünk a Tequa International Kft. jóvoltából.

Sok feladattal járt a csapat és a különféle versenyek és utak menedzselése, de sok jó élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam.

– Hogyan éled meg a végzős félévedet? Hogyan készülsz a diplomaszerzés előtti utolsó nagy megmérettetésre?

Nagyon gyorsan történik minden, igazából most veszem észre, hogy már el is ment a félév fele. Az elsőszámú prioritás jelenleg a szakdolgozatom befejezése, valamint a Tudományos Diákköri Konferencián való részvételhez szükséges munkám és az ahhoz tartozó prezentáció elkészítése.

– Mik a terveid az alapszak elvégzését követően?

Valószínűleg ott fogok munkába állni, ahol gyakorlaton is voltam végig: a Schaefflernél. Emellett szeretnék újra több időt szentelni a zenélésre és az edzésre, mivel ezeket sajnos nagyon elhanyagoltam az egyetemi időhiány következtében. Tanulás terén egyelőre MSc-t nem tervezek. Inkább a nyelvtudásomat szeretném fejleszteni, mert habár van nyelvvizsgám angolból és németből egyaránt, utóbbit évek óta nem használtam aktívan, így muszáj lesz felelevenítenem.

– Ha újrakezdhetnéd a tanulmányaidat, mit csinálnál másképp?

Leginkább a programozási tudásom fejlesztésére fektetnék nagyobb hangsúlyt, illetve próbálnám szinten tartani a német nyelvtudásomat.