Tisztelt Érdeklődő!

A Savaria Műszaki Intézet 2014-ben alakult meg azzal a küldetéssel, hogy megvalósítsa a műszaki felsőoktatást Szombathelyen.

Egy évvel később elindult a duális gépészmérnökképzés, amelynek eredményeként magasan képzett, ugyanakkor gyakorlat orientált műszaki szakemberekkel tudunk hozzájárulni a magyar ipar és tudomány munkaerőigényének kielégítéséhez. Azóta elindult a gépészmérnök MSc képzés is, valamint a gépészmérnök BSc képzés angol nyelven, amivel intézetünk nemzetközi szinten is megjelent a műszaki felsőoktatásban. Az intézetben műszaki menedzser, technika tanár és programtervező informatikus szakokon is történik képzés.

Intézetünk erejét és a képzéseink minőségét az itt dolgozó emberek adják.

Az intézet oktatóinak többsége különböző nyugat-európai, amerikai, kanadai egyetemen végezte tanulmányai egy részét, illetve szerzett munkatapasztalatokat az ott folytatott kutatásaival. Az intézetben dolgozó kollégák elhivatottak, hogy kiváló színvonalon a legkorszerűbb anyagokat tanítsák a hallgatóknak.

Rendszeresen részt veszünk oktatás módszertani továbbképzéseken, modern informatikai környezetet fejlesztünk ki számos tantárgyunk oktatásában, amelyek a folyamatosan változó környezetben is segítenek a tudás hatékony átadásában.

Az infrastruktúra fejlesztésére is nagy figyelmet fordítunk.

Az intézet alakulása óta eltelt néhány évben több labor kialakítása is megtörtént, de ezek fejlesztése és újabb laborok kialakítása továbbra is folyamatban van. A laboratóriumokban a legkorszerűbb eszközöket alkalmazzuk az oktatásban és a kutatásban egyaránt. A duális gépészmérnökképzésben részt vevő hallgatók a partnervállalataink infrastruktúráját, technológiáit is megismerik, ezáltal az egyetemen megszerzett tudás és gyakorlat mellett ipari tapasztalattal is gazdagodnak már az alapképzés folyamán.

Nemzetközi tapasztalataink alapján stratégiánk az, hogy minőségi képzést csak úgy lehet létrehozni, ha az oktatással foglalkozó szakemberek kutatási témákkal is komolyan foglalkoznak.

Ennek megfelelően nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetközi kutatócsoportokkal való együttműködésre is. Ezek a kutatások kapcsolódnak mind az alaptudományokhoz, mind pedig az alkalmazott tudományokhoz, a kapcsolatok pedig segítenek abban, hogy valós kutatási teljesítményünk nemzetközi szinten is elismert legyen. Rendszeresen veszünk részt nemzetközi konferenciákon, publikálunk nemzetközi és hazai tudományos folyóiratokban, és ipari K+F tevékenységben is aktívan részt veszünk. A kutatási projektekbe a hallgatókat is bevonjuk, ami biztosítja, hogy a következő mérnöki generáció is kreatív és előremutató megoldásokkal fogja tudni szolgálni a helyi, a hazai vagy akár a nemzetközi ipart.

Prof. Dr.  Kollár László Intézetigazgató

ELTE Savaria Műszaki Intézet