Újdonsült hallgatóként biztosan érdekel téged is, hogy milyen programokra számíthatsz az első egyetemi tanéved során. Menyik Balázs, az ELTE IK HÖK szombathelyi ügyekért felelős alelnökének segítségével összeszedtük a gépészhallgatókat érintő legfontosabb időpontokat.

Kollégiumi beköltözés

Augusztus 30-tól

Augusztus 30-ával veszi kezdetét a kollégiumi beköltözés, így azok a gólyák, akik kollégiumi elhelyezést igényeltek és sikeresen felvételt is nyertek, birtokba vehetik szobájukat. A jelenlegi szabályozásoknak megfelelően ráadásul nagy eséllyel gépészhallgató gépészszobatársat kapsz majd, így tudjátok egymást segíteni, ha elakadnátok a statika példákban.

A Techtogether mérnöki csapatversenyen vezetője

Cikkünkben Sebestyén László Ádám harmadéves duális gépészmérnök hallgatót, a csapat újdonsült vezetőjét kérdeztük a sikerhez vezető útról. Hogyan lettél te a csapat újdonsült sikeres vezetője?

ELTE SEK Orientációs napok

2020. augusztus 31-től szeptember 2-ig

Augusztus 31-ével indulnak a szombathelyi hallgatók részére az orientációs napok, melyeknek legfőbb célja az, hogy a gólyák első egyetemi lépéseit tapasztalt, felsőbb éves hallgatók kísérjék, miközben a tanulmányi és egyéb tájékoztatók alkalmával megismerkedhetnek a legfontosabb tudnivalókkal. Ekkor kerül sor a szombathelyi IK-s hallgatók közös tárgyfelvételére is, tehát nem kell aggódni, ebben sem leszel magadra hagyva.

Egyetemi alapozó és tanulásmódszertani kurzus

2020. szeptember 3-tól

Szeptember 3-án az IK-s hallgatók máris beülnek valamelyik terembe: számukra ekkor indul az egyetemi alapozó és tanulásmódszertani kurzus, melynek célja az, hogy felkészítse a hallgatókat az egyetemi élet kihívásaira az önálló tanulási készségek, problémamegoldó gondolkodásmód, valamint tanulási motivációjuk fejlesztésén keresztül. A kurzus során a megismerheted a saját tanulásmódszertani attitűdödet, hatékony tanulási módszereket sajátíthatsz el, és felismerheted a számodra legmegfelelőbb módszert a tanulmányok sikeres elvégzéséhez.

Szorgalmi időszak🙂

2020. szeptember 7-től

Az oktatás szeptember 7-ével veszi kezdetét, ekkor indul el az első egyetemi szemesztered, amely két részre oszlik – az első részét nevezzük szorgalmi időszaknak. Ez 13 hétig fog tartani – tehát egészen decemberig. Ebben az időszakban nincs különbség a duális gépészhallgatók és a hagyományos képzési formában tanuló gépészhallgatók között: mindannyian előadásokra és szemináriumokra járnak, zárthelyiket írnak, továbbá egyéb kötelező feladatokat készítenek.

Ünnepélyes duális szerződés-aláírás

Szorgalmi időszak 3. hete

A képzés 2015-ös megalakulása óta hagyomány, hogy a szorgalmi időszak első hetén megrendezik az ELTE IK szombathelyi duális gépészmérnöki képzés vállalati partnerei és hallgatói között az ünnepélyes szerződés-aláírást. Ezzel a lépéssel a duális hallgató elkötelezi magát amellett a cég mellett, ahol a gyakorlatát tölteni fogja, és ami a tanulmányai sikeres befejeztével, megfelelő helytállás esetén akár a munkahelye is lehet majd.

ELTE SEK Gólyabál

November második fele

A járványügyi helyzet miatt még kérdéses, hogy lesz-e lehetőség megtartani ötszáz főnél kevesebb számú résztvevővel a rendezvényt, ha viszont igen, akkor ez lesz az az alkalom, amikor a gólyaavató végén, a gólyaeskü letételével az elsőéves hallgatók minden tekintetben egyetemi polgárokká válhatnak. Bár a gépészhallgatók számára még egy lépcsőfok addig hátravan…

Szorgalmi időszak vége

2020. december 12

Ezen a napon ér véget a szemeszter első fele a gépészhallgatók számára. Ezt követően több előadás és szeminárium nem lesz, hanem elérkezik a félév húzósabbnak számító időszaka.

Vizsgaidőszak (es duális gyakorlat)

2020. december 14-től – 2021 január 30-ig

Ez az időszak, amely során a hallgatók számot adnak megszerzett – vagy éppen meg nem szerzett – tudásukról. Ezzel párhuzamosan a duális hallgatók megkezdik a gyakorlati időszakot, a vizsgák mellett a gyakorlati idejüket töltik a partnervállalatnál, projektmunkákat végeznek, szakmai képzéseken, tréningeken vesznek részt.

Szorgalmi időszak kezdete és Gépész Szakest

2021. február 8-tól

Február 8-án indul a második félév, az újabb szorgalmi időszak, ám ez a hét még a szórakozásnak is teret ad, ekkor rendezik ugyanis az ünnepélyes Szombathelyi Gépész Szakestet, amely során a sikeres záróvizsgát tett végzősök felavathatják gépész gyűrűiket, valamint szombathelyi gépésszé avatják az elsőéves hallgatókat. Számukra ez az utolsó lépcsőfok a „szombathelyi gépészhallgató” cím elnyeréséhez. A rendezvény során elmaradhatatlan a móka és a kacagás, az elismerő oklevelek és a díjak (Aranydugattyú-díj, Aranyrúgó-díj) átadása, és a csapatokban bonyolított műszaki kvíz megrendezése.

Közös tanulmányi kirándulás a gépészhallgatók számára

2021 tavasza

Hagyományosan minden tavasszal az összes évfolyam gépészhallgatója és a Savaria Műszaki Intézet oktatói gárdája részt vesz egy közös tanulmányi kiránduláson, ami várhatóan idén az egyik duális partnercég, a Ziehl-Abegg Kft. öntöde része lesz. Ez a kirándulás idén elmaradt a járványügyi helyzet miatt, ám a szervezők bíznak abban, hogy jövő tavasszal sort tudnak keríteni rá.

Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája Győrben

2021 április eleje

Ezen a konferencián a szombathelyi gépészek visszatérő résztvevőknek számítanak, ezért jövőre sem szeretnék kihagyni. A konferencián két szekcióban osztanak ki feladatokat a résztvevő csapatok számára, azonban a szakmai rész mellett nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők a kapcsolatépítésre, a jó hangulatra és a közös élményszerzésre.

A nyári duális gyakorlat

A duális hallgatók a nyári időszakot a partnervállalatainknál töltik, hasonlóan a vizsgaidőszakhoz.