A világ vezető szakembereinek mutatták be a legújabb eredményeiket kollégáink!

A Savaria Műszaki Intézet két kutatója, Dr. Kollár László egyetemi docens, és Dr. Meng Yiqing tudományos munkatárs, egy nemzetközi konferencián vett részt Reykjavíkban, Izlandon, 2019. június 23-28-ig.

A Savaria Műszaki Intézet két kutatója, Dr. Kollár László egyetemi docens, és Dr. Meng Yiqing tudományos munkatárs, egy nemzetközi konferencián vett részt Reykjavíkban, Izlandon, 2019. június 23-28-ig. A konferencia témája olyan szerkezetek jegesedésével foglalkozik, mint a villamos távvezetékek, a szélerőművek vagy a vasúti szerelvények. A konferencián a témában a világ vezető szakemberei vesznek részt és tartanak előadásokat, egyetemekről és iparból egyaránt. Dr. Kollár László előadásában egy olyan tervezési módszerről beszélt, ami szélerőművek lapátalakját határozza meg a jegesedés lehetőségének figyelembevételével. A lapát jegesedése jelentősen rontja a szélerőmű teljesítményét, és a módszer alkalmazásának célja, hogy a szélerőművek bizonyos jegesedési körülmények között is működjenek a lehető legkisebb teljesítménycsökkenéssel.

Az előadáson kívül Dr. Meng Yiqinggel közösen bemutattak egy posztert, aminek témája szabályozási módszer fejlesztése felfüggesztett kábel lengéseinek csillapítására, szél és jég hatásának számításba vételével. A módszer kifejlesztése és laboratóriumi tesztelése után, annak fő alkalmazási területe a villamos távvezetékek és a kábelhidak lehetnek.

A konferencián a szombathelyi kutatóknak sikerült kapcsolatokat kiépíteni számos vezető kutatóval és ipari szakemberrel többek között Ausztriából, Belgiumból, Kanadából és Kínából. Ezek a kapcsolatok hosszabb távon szorosabb együttműködésre is lehetőséget adnak.

A konferencia részvétel egy szombathelyi kutatást és fejlesztést támogató pályázat támogatásával valósult meg, aminek egyik szakmai vezetője Dr. Kollár László.