Mostani interjúnkban a Bilbaoban született, spanyol Luis Rubio Rodriguez kutatót mutatjuk be, aki februárban kezdte meg kutatásait szélerőművek dinamikai problémáin az EFOP-3.6.1 projekt keretében Intézetünkben.

Kérlek mutatkozz be nekünk, honnan származol, hol végeztél, milyen tudomány területen dolgoztál eddig?

Luis Rubio Rodriguez vagyok, Bilbaoban, Spanyolország baszk régiójában születtem. Fizikát és elektronikát tanultam a University of the Basque Country egyetemen. Néhány iparban töltött év után döntöttem úgy, hogy PhD tanulmányokat végzek. Szabályozás és intelligens rendszerek a gyártásban tématerületen írtam a disszertációmat. Több egyetemen dolgoztam és szereztem nemzetközi tapasztalatot. Dolgoztam a Nottingham-i Egyetemen és a Huddersfield-i Egyetemen Angliában, a Strathclyde Egyetemen Skóciában, és a Paraná Állami Műszaki Egyetemen, Brazíliában. Huddersfield-ben találkoztam Dr. Kollár Lászlóval, és tőle hallottam a lehetőségről, hogy itt dolgozzak kutatóként.

Februárban kezdtél Intézetünkben, milyenek az első benyomásaid, hogy érzed magad?

Szeretem a nyugodt körülményeket, emiatt jó itt dolgozni. Ahhoz képest, hogy ez egy kis campus, jól felszerelt laboratóriumok vannak. Észrevettem, hogy az intézet erőfeszítéseket tesz az infrastruktúra fejlesztése érdekében.

Milyenek az eddigi tapasztalataid a szombathelyi gépészképzéssel kapcsolatban?

Amit eddig észrevettem, és tetszik az itteni programban, hogy van angol nyelvű képzés, ami nemzetközileg bárki számára, tehát bármely ország diákja számára elérhető. Vannak hallgatók, akik számára saját országukban sokkal rosszabb lehetőségük lenne a továbbtanulásra, pedig szeretnének egyetemen tanulni.

Milyen kutatást fogsz végezni az intézetben, milyen eredményekre számítasz?

Az EFOP-3.6.1 projektben dolgozok szélerőművek dinamikai problémáján dr. Kollár Lászlóval. A kutatási eredményektől azt várjuk, hogy hozzájárulnak a szélerőművek új generációjának kifejlesztéséhez. Szintén fontos átadni a kutatási tapasztalatokat hallgatóknak, akik ezt az iparban hasznosíthatják, ha ezen a területen helyezkednek el.

Melyek most szakterületeden a legnagyobb kihívások?

Az egyik legnagyobb kihívás a körkörös gazdaság, a circular economy, megalapozása. Fontos, hogy az ipar is felhasználjon olyan anyagokat, eszközöket, amelyeket korábban haszontalannak gondoltunk. Remélem, hogy a kutatásom is hozzá tud ehhez járulni valamilyen mértékben.

Milyen gyakorlati alkalmazási lehetőségei vannak a kutatási eredményeknek?

Energia a hajtóereje világunknak, energia mindenhol kell. Megújuló energiaforráson dolgozunk, tehát a kutatás fő gyakorlati haszna a környezetkímélő energia felhasználásának és a fenntartható fejlődésnek az elősegítése.

Egyéb záró gondolatok, amit szeretnél…saját magadnak kérdés..

Szeretném megköszönni a magyar embereknek, hogy segítenek a beilleszkedésben ebben az országban.