Szajkó Péter elsőéves és Horváth Dóra harmadéves gépészmérnök hallgatónk elnyerte a „Szombathely visszavár” tanulmányi ösztöndíjat, amelyet a felsőoktatásban hiányszakmákban tanuló, tehetséges szombathelyi fiatalokat kaphatnak meg. Az idei ösztöndíjakat Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Koczka Tibor, alpolgármester és Rettegi Attila, az Oktatási és Szociális Bizottság elnöke adta át.

Hórváth Dóra harmadáves gépészmérnök hallgató veszi át Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterétől a „Szombathely visszavár” ösztöndíjat.

Az eseménnyel kapcsolatban Szajkó Péterrel készítettünk interjút!

Kérlek mutatkozz be nekünk, hol tanultál eddig?

Szajkó Péternek hívnak, Szombathelyen születtem, 20 éves vagyok. Itt éltem egész életemben, általános iskolai tanulmányaimat zenei tagozaton végeztem, a Paragvári Utcai Általános Iskolában, 12 éve zongorázom. Középiskolai éveimet az SZOSZSZC Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumban töltöttem. 2017-ben érettségi bizonyítványt, majd idén májusban Gazdasági Informatikus szakképesítést szereztem. Középiskolai tanulmányaim alatt több versenyen is országos helyezést értem el szakmai szakirányban illetve kémiában is. Így utólagosan mondhatom, hogy eddig tanulmányaimat a számomra talán két legmegfelelőbb helyen töltöttem.

Szeptemberben elején kezdted meg tanulmányaidat duális gépészmérnök képzésben, milyenek az első benyomásaid, hogy érezd magad?

Az első néhány volt számomra kritikus, nehezen vettem fel az egyetem ritmusát. Jelenleg már úgy érzem, hogy sikeresen beilleszkedtem. Egyre inkább élvezem az egyetemi napjaimat, tanulmányaimat. Nagyon jó benyomást tett rám az Intézet légköre, és professzoraim hozzáállása és segítőkészsége. Érdekes dolgokat tanulunk, egyre több mindennapi jelenségnek látom a tudományos hátterének alapjait, ami motivál és egyben le is nyűgöz.

Milyenek az eddig tapasztalatod a szombathelyi duális képzéssel kapcsolatban, miért ezt választottad?

Mind az egyetem, mind a gyakorlati hely pozitív hatást gyakorolt rám, úgy érzem,, hogy jól döntöttem amikor a szombathelyi duális képzést választottam. Választásomban több tényező is közre játszott. Amint már említettem az élet több területén is kipróbáltam magam tanulmányaimban. Mindig is érdekeltek a gépek működése, felépítésük valamint kisgyerekkorom óta csodálom a mérnöki munkát, azon belül is legfőképpen a fejlesztési területet. Választásomban még közre játszott édesanyám betegsége is, egyetemi tanulmányaim mellett fontos szempont, hogy itt tudtam maradni mellette Szombathelyen segíteni neki. A végső döntés, viszont akkor fogalmazódott meg bennem, amikor megtudtam, hogy Szombathelyre jön az ELTE. Fantasztikus dolog, hogy az ország egyik legjobb egyetemén tanulhatok, nagyon képzett szakemberektől. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, akik lehetővé tették számomra, hogy itt tanulhatok, elsősorban köszöntetet mondok családomnak, volt tanáraimnak, és az összes olyan embernek, aki bármiben segített céljaim elérésében.

Miért a BPW-Hungária Kft választottad gyakorlati helyednek?

A BPW-Hungária Kft. Szombathely egyik legpatinásabb cége, ami már több mint 25 éve itt van a városban. Amikor gyakorlati helyet kellett választanom, próbáltam minél több információhoz jutni a cégekről. Érdeklődésemet már a vállalat profilja is felkeltette, azonban döntésemet, hogy a BPW-Hungária Kft.-t jelölöm meg első helyen az általam megkérdezett emberek pozitív véleménye és a cég városon belüli elismertsége és hírneve tette biztossá. Az interjú után BPW-Hungária Kft. jelöltjei közé kerültem és végül felvételt is nyertem. 

Milyen  terveid vannak a jövőben?

Elsőként természetesen szeretném elvégezni az egyetemen az alapszakot, ezután a Szombathely Visszavár ösztöndíj által elvárt kötelességemet teljesítve szeretnék elhelyezkedni a városban. A tanulást viszont semmiképp nem szeretném az egyetem után abba hagyni, mesterszakon folytatnám.

Szajkó Péter harmadáves gépészmérnök hallgató veszi át Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármesterétől a „Szombathely visszavár” ösztöndíjat.

Miért fontos volt Neked a Szombathely visszavár ösztöndíj?

Amint már említettem, az egyetem elvégzése után is szeretnék itt a városban maradni, így ez egy nagy lehetőség volt számomra. A duális képzéssel már vállaltam, hogy mintatanterv szerint fejezem be az egyetemet, viszont a Szombathely visszavár ösztöndíjjal vállaltam ugyanezt, de visszafizetési kötelezettség mellett, így remélem sikeren teljesítem az összes vizsgám az egyetemen. Nagy anyagi segítség ez számomra, a városnak pedig szüksége van jó gépészmérnökökre, így városom is tudom majd segíteni reményeim szerint. Köszönetem a város vezetés felé is, az ösztöndíj segítségével egyetemi éveimet anyagi biztonságban tudom teljesíteni! Szeretnék élni a lehetőséggel amit kaptam.

Gratulánuk a sikerhez, további jó tanulást kívánunk!

Fotó: Cseh Gábor (szombathely.hu)