Immár ötödik alkalommal rendezték meg az ELTE IK szombathelyi duális gépészmérnöki képzés vállalati partnerei és hallgatói közötti ünnepélyes szerződés-aláírást. A ceremónián részt vettek a partnervállatok képviselői mellett a megyei és városi, valamint egyetemi vezetők is.

Az ünnepi elnökség tagjai közül elsőként Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte a duális gépészmérnöki képzés szombathelyi elindulását és annak fontosságát a magyar gazdaság és társadalom számára.

Majthényi László, a Vas Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a jelenlévők közül sokan már négy évvel ezelőtt részt vettek a képzés előkészítési folyamatában, és megköszönte nekik, hogy azt a piac elvárásainak megfelelően hozták létre.

Illés Károly Szombathely megyei jogú város alpolgármestere elmondta, hogy a képzés létrejöttében jelentős szerepet játszott az is, hogy a város vezetése és az itt megtelepült cégek együttműködő partnerekként tekintettek egymásra.

Dr. Horváth Zoltán, az ELTE Informatikai Kar dékánja arról beszélt, hogy a duális képzési forma a modern egyetemi képzési modell szimbóluma, ami környezetétől nem elszigetelten, hanem a városi és megyei gazdasági-társadalmi kapcsolatrendszerbe integrálva valósul meg. Idén 17 új duális hallgató öt partnervállalatnál kezdi meg tanulmányait. A dékán felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy ehhez a közel másféltucat hallgatóhoz heteken belül csatlakozik még 20-25 fő, akik az angol nyelvű duális gépészmérnöki képzésben vesznek majd részt. Hangsúlyozta, hogy mind a magyar, mind a külföldi hallgatók számára az alapvégzés elvégzése után lehetőség nyílik majd duális mesterszakra jelentkezni, 2020-tól pedig elindul egy európai kettős diplomás, angol nyelvű mesterképzés ipar 4.0 területen.

Dr. habil. Andó Mátyás, a Savaria Műszaki Intézet igazgatója a duális gépészmérnöki képzést értékteremtőnek és európai szinten is egyedülállónak nevezte, hiszen ebben a hallgatók olyan tapasztalatokat szerezhetnek, ami más intézmények képzéseihez képest akár háromszoros tudást is jelenthet.

A köszöntő beszédek után Dr. Horváth Zoltán dékán átnyújtotta az ELTE Informatikai Kar Kiváló Hallgatója nívódíjat Komondi Márk részére, melyet a kar közel 3000 hallgatója közül évente mindössze néhányan nyerhetnek el.

A rendezvény végén került sor az ünnepélyes szerződéskötésre, pecsétet téve ezzel 17 hallgató azon komoly elhatározására, hogy az ország legnagyobb, legsikeresebb duális képzéséhez csatlakozzon.