A hazai mérnökök között végzett felmérést nemrég a Jobsgarden nevű HR-cég. Arra voltak kíváncsiak, hogy milyen a hazai mérnökképzés színvonala. Ez lett az eredmény.

A megkérdezett mérnökök 53 százaléka úgy véli, hogy a magyar mérnökképzés szintje csak közepes. 35 százalék jónak ítéli meg az oktatást, 12 százalék viszont rossznak tartja. A többségnek a gyakorlatorientált képzés hiányzik, a válaszadók háromnegyede vélekedik így.

Itt tennénk hozzá, hogy ezt Szombathelyen is tapasztaltuk, ezért indították el a helyi cégek az egyetemmel együtt el a duális mérnökképzést. Amelynek során a hallgatók az egyetemi idő alatt a partner nagyvállalatoknál tölthetik a gyakorlati időt. Így tehetnek szert igazi szakmai tapasztalatokra.

No, de visszatérve a nem túl nagy mintával dolgozó felmérésre, kiderült az is, hogy mérnökként meglehetősen könnyű elhelyezkedni. A válaszadók 85 százaléka ugyanis három hónapnál kevesebb idő alatt talált magának állást. A felmérésben egyébként többségében gépészmérnökök vettek részt (31 százalék). Vagyis lehet arra következtetni, hogy a gépészmérnök szakma tényleg jó választás.

Megtudtuk azt is, hogy a felmérésben résztvevők többségének a nagyvállalati légkör sokkal vonzóbb. Közel háromnegyedük szerint jobb munkahely egy nagyvállalat, mint egy kisebb cég.

Ebből a szempontból megint csak előnyös a szombathelyi képzés, hiszen itt a diploma megszerzése után szinte egyből munkába állhatnak a diákok a partner multinacionális vállalatoknál.

Te is szívesen lennél gépészmérnök? Jelentkezz most és szerezz értékes ELTE diplomát Szombathelyen!