Sikeresen menetel előre a szombathelyi duális gépészmérnökképzés, amely immár a három évfolyamot visz az ELTE Savaria Egyetemi Központban. A képzést elindító hat nagy partnervállalathoz az elmúlt két évben további cégek kapcsolódtak, idén ősszel pedig újabb négy Kft. kötött együttműködést az egyetemmel arra, hogy itt szeretne kitaníttatni magának két-két gépészmérnök hallgatót. Újonnan csatlakozott a szentgotthárdi Ames, a sopronkövesdi autoliv, a vaskeresztesi MAM és a marcali Ziehl-Abegg.

Sikeresen menetel előre a szombathelyi duális gépészmérnökképzés, amely immár a három évfolyamot visz az ELTE Savaria Egyetemi Központban. A képzést elindító hat nagy partnervállalathoz az elmúlt két évben további cégek kapcsolódtak, idén ősszel pedig újabb négy Kft. kötött együttműködést az egyetemmel arra, hogy itt szeretne kitaníttatni magának két-két gépészmérnök hallgatót. Újonnan csatlakozott a szentgotthárdi Ames Hungaria Kft., a sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft,, a vaskeresztesi MAM-Hungaria Kft., és a marcali Ziehl-Abegg Motor- és Ventilátorgyártó Kft.

Így a partnercégeink impozáns sora a következőképpen teljes: AMES Hungária Kft., Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft., BPW-Hungária Kft, Delphi Hungary Kft., EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft., IMS Connector Systems Kft., iQor Global Services Hungary Kft., LuK Savaria Kuplunggyártó Kft., MAM-Hungária Kft, Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., Uniriv Kft., Ziehl-Abegg Motor- és Ventilátorgyártó Kft.

Az új partnercégek egyike, az Ames Hungaria Kft. spanyol érdekeltségű, autóipari alkatrészeket gyártó cég, amely 2014-ben nyitott Szentgotthárdon. Az EU 4. legnagyobb porkohászati cége, Spanyolországból hozza az innovációt, 600 ügyfele van, több mint 50 országban. A porkohászat során fémpor keverékét összesajtolják, tömörítik egy szerszámban, majd hőkezelik, szinterezik egy kemencében: felmelegítik, olyan hőmérsékletre, ami alacsonyabb, mint az alapfém olvadáspontja (700°-1300°C). A magas hő hatására a fémszemcsék összetapadnak, elnyerik keménységüket. Az így nyert fémből készül szerkezeti acél, mechanikus és hidraulikus alkatrészek, fogaskerekek, rozsdamentes acél alkatrészek, lágy mágneses termékek. A cég készít önkenő csapágyakat bronzból és vasból, szűrőket és porózus fém alkatrészeket bronzból és rozsdamentes acélból.

A MAM-Hungária Kft-t 1976-ban alapította egy osztrák magánszemély. A cég leányvállalata 1991 óta működik Vaskereszetesen. Ez a világon az egyetlen MAM termékeket gyártó üzem, 8 fővel indult, ma több mint 500 embert foglalkoztatnak. Prémium minőségű babaápolási termékeik 5 földrészen, közel 60 országban vannak jelen, és a megrendelések mennyisége évről évre nő. Cumikat, cumisüvegeket, rágókákat, szoptatási termékeket, fejlesztő termékeket, kisgyermek szájápolási termékeket gyártanak, közel 100 millió darabot évente.  Jelenleg önerőből zajlik egy 2,5 milliárd forintos fejlesztés (infrastruktúra, gépek beszerzése). Az innovatív cég folyamatos fejlesztésekkel, szabadalmakkal dolgozik, kimagaslóan jó a munkahelyi környezetben és támogató légkörben.

A német anyavállalatú ZIEHL-ABEGG Motor- és Ventilátorgyártó Kft. légtechnikai és hajtástechnikai berendezéseket, speciális elektromotorokat, axiális illetve radiális ventillátorokat és azok alkatrészeit gyártja Marcaliban. Itt van az 1994-ben alapított ZIEHL-ABEGG Kft. a konszern legnagyobb leányvállalata, munkatársai száma mára már meghaladta a 800 főt. Hazai és nemzetközi gyakornoki lehetőséget, ösztöndíjprogramot kínálnak a hallgatók számára.

Az Autoliv Hungary Kft. a világ legnagyobb gépjármű-utasvédelmi rendszer fejlesztő és gyártó cégcsoportja, 100 autómárka 1.300 típusába gyárt biztonsági öveket, légzsákokat, kormánykerekeket, radart, képfeldolgozó- és egyéb biztonsági rendszereket. A világon legyártott minden gépjárműben átlagosan 2 Autoliv biztonság öv és 1.5 légzsák van.

Sopronkövesden több mint 25 éve van jelen a cég, ez Európa legnagyobb biztonsági öv gyára  2.700 fő alkalmazotti létszámmal.

Szerző: Merklin Tímea