Mindjárt itt az év vége, ami azt jelenti, hogy hamarosan el kell döntened, milyen iskolában tanulnál tovább, milyen képzést, pályát választanál. Nekünk van egy tippünk. Szerintünk a gépészmérnök szakma jó választás. Persze tudjuk, nem az a fontos, hogy szerintünk mi a jó, hanem az, hogy más diákok mit gondolnak, és Neked mi lesz a jó. Közelítsük meg innen a kérdést! Az biztos, hogy a gépészmérnöki képzés manapság népszerű és vonzó. A origo.hu egy korábbi cikke szerint gépészmérnök szakra 2016-ban 5334 diák jelentkezett. Ezzel a gépészmérnöki képzés a felvételizők körében az egyik legnépszerűbb képzéssé vált.

De vajon miért olyan népszerű a gépészmérnöki szak? 

Egyebek mellett a várható fizetés és a kínált életpálya miatt. Ugyanis már a kezdő gépészmérnökök is kb. bruttó 300 ezer forintot kereshetnek. Az átlag gépészmérnöki fizetés egyébként Magyarországon ma bruttó 390 ezer 642 forint. Ezt a munka.hu pályaorientációs oldala közölte, ahol azt is leírják, milyen feladatokat kell ellátnia egy gépészmérnöknek. Itt olvashatóak további érvek is, melyek szintén elég vonzóak lehetnek egy felvételi előtt álló diáknak. Például a sokrétű, érdekes, kihívást, folyamatos szakmai fejlődést jelentő  feladatok.  Tudtad, hogy a gépészmérnök szinte bármilyen gyártási folyamat alapjait megadhatja? A gépészmérnök dönt arról, hogy a gyártás során milyen – például mezőgazdasági, közlekedési, elektromos – gépeket, berendezéseket használjanak. Van, hogy gépészmérnök alakítja ki azokat, illetve felügyeli a szerelési és karbantartási munkákat is. 

Fontos érv az is, hogy manapság nagyon nagy igény van gépészmérnökökre. Vagyis nagy eséllyel jó munkahelyet találsz, ha gépészmérnök diplomát szerzel. És nem is akármilyen vállalatoknál dolgozhatsz. Jó teljesítmény esetén a multinacionális cégek is tárt karokkal várnak. Ahol nemcsak a fizetésed emelkedhet gyorsan, hanem rövid idő alatt vezető beosztásig is juthatsz

Oké, hogy jól hangzik mindez, de hol érdemes ehhez tanulni?

Nehéz erről objektívan írni, de mi azt gondoljuk, Szombathely ideális választás. Egyrészt azért, mert itt a duális képzés során multinacionális vállalatoknál sajátíthatod el a gépészmérnöki tudást. Másrészt Szombathelyen az egyetemi évek alatt is komoly jövedelemhez juthatsz. Erről a blogunkban is írtunk nemrég. Egészen pontosan ezt:

Amint korábban is közöltük, a képzésben tanuló hallgatók akár havi netto 82.000 Ft. „jövedelemhez” jutnak, de – a feltételek teljesítése esetén – további juttatásokat is kaphatnak. Mindemellett Szombathely városában számtalan tartalmas időtöltést találsz és kollégiumi férőhelyre is számíthatsz.

Elérhető például az ELTE által alapított „Savaria Kiválósági Ösztöndíj”, amelyben 400 pont feletti felvételi eredmény esetén plusz 40.000 Ft/hónap, 450 pont feletti felvételi eredmény esetén plusz 80.000 Ft/hónap juttatást kap a hallgató.

Szombathely városa pedig az általa létrehozott „Szombathely visszavár” programmal támogatja a képzésben résztvevő helyi állandó lakcímmel rendelkező hallgatókat.

No, de ne felejtsük el azt se, hogy a szombathelyi egyetemi központ most már Magyarország legnépszerűbb egyeteméhez, az ELTE-hez tartozik. Ami, azért lássuk be, egyfajta garancia arra, hogy értékes diploma lesz a kezedben, ha elvégzed az egyetemet. 

 

Szóval… Hogy látod? Lennél gépészmérnök? Ha igen, és szimpatikus, amit az ELTE kínál, jelentkezz hozzánk!