További bővült az ELTE IK Savaria Műszaki Intézet kutató állománya, interjúnkban Dr. Meng Yiqing Ph.D. kutatót mutatjuk be.

Meng Yiqing Kínában született, az egyetemi alapképzést 2009-ben fejezte be elektronika (Electronics) területén a kínai Xi’an Science and Technology egyetemen. Az angliai Huddersfield-ben végezte az MSc képzést mérés és irányítástechnika (Control Systems and Instrumentation) területen, majd PhD tanulmányait is ott fejezte be 2016-ban. Kutatási témája az elektromágneses áramlásmérők fejlesztése és alkalmazása többfázisú áramlásokban, ezután kutatói (Research Fellow) pozícióban dolgozott szabályozási rendszerek fejlesztésén. A szakmai kapcsolat még a doktori tanulmányai közben alakult ki Dr. Kollár Lászlóval egyetemi docenssel, aki tavaly ősszel vázolta fel számára a Savaria Műszaki Intézetben folytatott kutatási programot, ezután döntött úgy, hogy itt Szombathelyen folytatja kutatói karrierjét.

Szabadidejét szivesen tölti hegyi túrázással és bungee jumping-gal. 

Meng üdvözlünk itt Szombathelyen, hogy érezd magad Intézetünkben?

Köszönöm jól, még ha az év egyik leghidegebb napján érkeztem is, az itteni emberek meleg fogadtatásban részesítettek. A város békés, a kollégák barátságosak, és bár nem ismerem a hallgatókat, de viselkedésük jól neveltnek tűnik.

Milyen kutatást fogsz végezni az intézetben, milyen eredményekre számítasz?

Az EFOP-3.6.1 projektben fogok dolgozni távvezetékek dinamikai problémáin dr. Kollár László segítségével. Három terület is ötvöződik majd munkámban: szabályozáselmélet, méréstechnika, valamint dinamika és lengéstan. A cél meghatározni, hogy milyen problémákat, károkat okoznak a dinamikus hatások (pl. jég lehullása a vezetékről, vagy szél hatása) a távvezetékeken, valamint új módszerek kifejlesztése a távvezeték dinamikáját jellemző paraméterek mérésére.

Melyek a projekt legnagyobb kihívásai?

Úgy gondolom, hogy a legnehezebb dolog az, hogy nem tudjuk mi lesz a legnehezebb. A kihívások mindig jelen vannak, de nem tudjuk mikor, honnan fognak érkezni, de el kell fogadnunk, szembe kell tudni nézni velük. Mikor találkozunk egy nagy kihívással, akkor azt kell mondanunk: „Keep calm and carry on.”

Milyen gyakorlati alkalmazási lehetőségei vannak a kutatási eredményeknek?

A mai napig az olajiparnak nem áll rendelkezésre olyan módszer, amivel meg lehet mérni az általuk használt csövekben a sebességeloszlást, amennyiben az áramló közeg nem tölti ki teljesen a cső keresztmetszetét, vagy az áramlás többfázisú. A módszer, amit az elektromágneses áramlásmérő alkalmazásához fejlesztettünk a Huddersfield-i Egyetemen alkalmas erre.

A távvezetékek esetében a dinamikai problémák hatásának vizsgálata és megértése az ilyen problémákat okozó, távvezetékeket érő természeti hatások elleni védekezést segítik.

Köszönjük Meng, jó munkát kívánunk ehhez a feladathoz!

Köszönöm és remélem, hogy munkámmal hozzá tudok járulni az Intézet további fejlődéséhez és a közös munkával olyan nemzetközi tekintetben is sikeres eredményeket tudunk elérni, amely tovább erősítni a szombathelyi műszaki felsőoktatás hírnevét.