Ha a gépészmérnök képzést választottad, nagyon jól döntöttél. Az elmúlt hónapok hírei is ezt támasztják alá.

A mérnöki tudásra ugyanis nagy az igény Vas megyében, és nem csak rövid távon. Ráadásul az autóiparban tapasztalható béremelkedések is azt valószínűsítik, hogy a jövőben is megbecsülik majd a munkádat. De visszakanyarodva az első gondolathoz: állásbörzét tartott nemrég Szombathelyen a Vas Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya. Az ott megnyilvánuló kínálatból egyértelműen látszott: mérnökből kevés van a térségben. Jó mérnökből pedig még kevesebb. Szóval az, aki az ELTE-n, duális szakon szerez gépészmérnök diplomát, biztosan irigylésre méltó állásajánlatokat kap.

A másik idézett hír a hvg.hu-n jelent meg. Ott egy előrejelzést közöltek arról, hogy melyek lesznek azok a munkakörök a robotizált iparban, amik nem kerülnek veszélybe. Természetesen a mérnök köztük van. Már csak azért is, mert a robotok fejlesztéséhez is szükség van szakemberekre, meg a termelés irányítása, annak tervezése is mérnöki feladat. A harmadik érv, amiért érdemes mérnöknek tanulni, az a fizetés. A Fizetések.hu készített egy összefoglalót arról, hogy miként alakulnak a bérek az autóiparban. Kiderült: egy év alatt 10 százalékkal növekedtek a bérek az ágazatban. A környező országok közül egyébként nálunk volt a legnagyobb a növekedés.

Persze ez nem azt jelenti, hogy itt lehet a legtöbbet keresni. De talán nincs okunk panaszra sem, hiszen Magyarország ebben a tekintetben a középmezőnyben helyezkedik el. Egészen pontosan nálunk az autóiparban 1209 euró az átlagos fizetés. Szlovéniában 1545, Csehországban 1293, Szlovákiában 1218, Horvátországban 1013, Szerbiában pedig 656 euró a bér. De ezek csak az átlagfizetések. Vagyis tapasztalt mérnökként ennél valószínűleg még többre számíthatsz. Kezdőként viszont simán megkeresheted ezt az összeget.

 

Szóval látszik, hogy érdemes gépészmérnöknek tanulni. Ha pedig Szombathelyet és az ELTE-t választod/választottad, nagyon jól döntöttél.