Hírek

Eredmény: 9 találat a(z) 2016-03 dátumra

Négymilliószoros nagyítást tud ez a gép

Négymilliószoros nagyítást tud az az elektromos mikroszkóp, ami ma érkezett a csehországi Brno-ból a gépészetre. A mikroszkóppal az anyag szerkezetét, elemi összetételét lehet vizsgálni mikro és nano tartományban.

Részletek

Önjáró autó - próbaút San Francisco és New York között

GILLINGHAM, Anglia – Három hónappal a 2015. évi CES kiállításon történt bemutatást követően, a Delphi önjáró járműve sikeresen tette meg leghosszabb, automatizált vezetésű útját Észak-Amerikában, San Francisco és New York közt. Az idei, CES 2016 kiállításon a Delphi az aktív biztonságot és az önjáró vezetést a következő lépcsőfokra emelő, továbbfejlesztett technológiáit mutatja be, amelyek a V2E – a járművek és minden más közti kommunikáció – jellemzőit is felvonultatják.

Részletek

Mihez tudnak kezdeni a nők férfias környezetben?

Lányos napot rendeztek a szombathelyi gépészmérnökképzés egyik partnercégénél, a LuK Savaria Kuplunggyártó Kft-nél. Miután megkeresték az általános iskolákat, több mint 70 lány jelentkezett, hogy ellátogat a gyárba.

Részletek

Beüzemelték a szakítógépet

Zajlik a gépészeten az oktatótermek felszerelése, az érkező gépek beüzemelése. Ma a szakítógépet és a Charpy-ingát próbálták ki a szakemberek, amelyek az anyagszerkezettan tantárgyhoz szükségesek. Ez dr. Szidor György "felségterülete", aki ezt a tárgyat a gépészmérnök hallgatóknak tanítja. A szakítógép egy muzeális változata a tanszék első emeleti folyosóján látható (3. kép). A modern, új eszköz (1. kép) a 2016-os beszerzések egyike. A lényege: addig gyakoroljuk az anyagra a húzóerőt, míg el nem szakad. Szakszerűen: "ezzel lehet felvenni a klasszikus szakító diagrammot". A Charpy-inga (2. kép) az ütőmunka vizsgálatokhoz szükséges. Meg lehet nézni, mekkora energia kell ahhoz, hogy eltörjön egy (műanyag, fém vagy fa) munkadarabot. Ezek az oktatótermek nemcsak a gyakorlati órákat szolgálják, hanem kutató laborok is lesznek.

Részletek

Termelési gyakorlat a BPW-Hungária Kft-nél

A gépészmérnök hallgatók a következő műveletekkel ismerkedtek a második egyetemi szemesztert megelőző céges gyakorlati hetek során a BPW-nél: hegesztési varratok vizuális ellenőrzése futómű tengelytesten, féktartós futómű tengelyesten féktartó pozíciójának ellenőrzése 3D mérőgéppel, tengelytest megfogása ollós emelővel, robothegesztő készülékbe emeléshez, féktartós tengelytest hegesztő robottal készült varratainak vizuális ellenőrzése.

Részletek

A tavaszi roadshow tapasztalataiból

Tavaszi roadshow-ra mentek a legelső elsős gépészmérnök hallgatók: 15 intézménybe látogatott el 22 egyetemista, hogy egykori középiskolai társaiknak meséljenek a szombathelyi képzés tapasztalatairól, nehézségeiről, sikereiről, örömeiről. Közülük most három fiút szólaltatunk meg.

Részletek

Fejlesztések a gépészeten

A B épület oktatótermeiben járunk, ahol az épületfelújításnak és eszközbeszerzéseknek köszönhetően lassan kialakulnak a gépészmérnök hallgatók számára megfelelő felszereltségű oktatótermek. A hidraulika és pneumatika szaklaborban dr. Andó Mátyás és dr. Fenyvesi Dániel készítik elő a terepet. A mini szimulációs gyártósort programozni kell, hogy az adott ipari feladatot el tudja végezni. Láthatunk itt folyamatszabályozást és szakítógépet, vegyszerálló bútort, 375 kilogrammos tárolószekrényt is.

Részletek

Egyetemi képzések is megjelentek a gazdasági fórumon

A Nyugat-magyarországi Egyetem kiállítóként vett részt a Vas Megyei Önkormányzat és a KKV Ház Zrt. által közösen szervezett gazdasági fórumon, március 4-én a szombathelyi Agora Művelődési és Sportházban. Az egyetemi standon kiemelt megjelenítést kapott a közgazdaságtudományi és a duális gépészmérnökképzés. Az utóbbinak két partnercége is szerepelt a kiállítók között: a BPW-Hungária Kft. és a Delphi Hungary Kft. A standokkal körülvett kerekasztal konferencián Gulyás József, a Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a csúcstalálkozót azért rendezték idén Szombathelyen, mert 2015-ben Vas megye nyert a KKVHÁZ Megyék Versenyén, amely egy közösségépítő és tudásmegosztó játék. A Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke bevezetőjében kiemelte: a gazdasági szféra alapvető igénye, hogy a jól képzett munkaerő rendelkezésre álljon, ezért nagyon fontos, hogy a Savaria Egyetemi Központban létrehozott duális gépészmérnökképzés. Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is hangsúlyozta a jó minőségű oktatás, az egyetem, a város és a vállalatok összefogásának nélkülözhetetlenségét.

Részletek

Átadták a szombathelyi EPCOS „Oscar-díjait”

Tizenöt EPCOS munkatárs vehette át az „Év dolgozója 2015.” elismerést az Agora Művelődési és Sportházban szervezett díjátadón. A TDK csoporthoz tartozó EPCOS – a szombathelyi duális gépészmérnökképzés egyik partnercége - 13. alkalommal adta át az elmúlt évben legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó kollégáinak a magas jutalommal járó szakmai elismerést.

Részletek
Adatok betöltése, kérem várjon...