A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ nagyvállalatai közül elsőként a BPW-Hungária Kft. szerezte meg az MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány szerinti energiairányítási rendszer tanúsítványt. A cég a szombathelyi duális gépészmérnökképzés egyik legnagyobb partnervállalata.

Az Európai Unió 2007-ben egy Energia- és Klímacsomagot fogadott el, amely 2020-ig teljesítendő energia- és klímapolitikai célokat tűzött ki:

• Az üvegházhatású gázok kibocsátásának 20%-os csökkentése az 1990-es szinthez képest.
• A megújuló energiaforrások részarányának 20%-ra történő emelése az EU teljes energiafogyasztásában.
• Az energiahatékonyság 20%-os növelése 
Magyarország kormánya a megfogalmazott direktívák alapján jogszabályt fogadott el az energia hatékonyság jegyében (2015. évi LVII. Törvény, Az energiahatékonyságról).

A célok megvalósításához, ill. a törvényi előírások betartásához nyújt segítséget az ISO 50001:2011 szabvány szerinti energiairányítási rendszer bevezetése és hatékony működtetése. 
Az energiairányítási rendszer célja a környezettudatosság erősítése, az ökológiai lábnyom csökkentése, de emellett - strukturált működtetés esetén - a gazdálkodó szervezetek számára jelentős költségmegtakarításokat is hozhat. A szabvány alkalmazása segítséget nyújt a vállalkozásoknak az energiahatékonyság, az energiafelhasználás javításához szükséges rendszerek és folyamatok létrehozásában.

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ nagyvállalatai közül elsőként a BPW-Hungária Kft. szerezte meg az MSZ EN ISO 50001:2012 szabvány szerinti energiairányítási rendszer tanúsítványt. A BPW-Hungária Kft. az energiairányítási rendszer szabvány szerinti kiépítését, bevezetését és tanúsítását alig 9 hónap alatt, 2016. június végére teljesítette. A BPW-Hungária Kft. már a rendszer bevezetése előtt, a gyakorlatban is bizonyította elkötelezettségét az energia- és környezettudatosság iránt: Magyarországon az elsők között építette ki a szintetikus (SNG) gáz ellátó rendszerét, és Észak-Dunántúl az eddigi legnagyobb magánberuházásban épült naperőművét építette ki. Egyedülállóan sokrétű és fejlett épületfelügyeleti, adatgyűjtő és adatelemző rendszert működtet az energiafelhasználás (hűtés-, fűtés-, világításszabályozás, stb.) optimalizálásának érdekében. 

A BPW-Hungária Kft. büszke az elért eredményeire és több vállalatnak adott már lehetőséget a betekintésre, de nyitott az együttműködésre is; pl. az energiairányítási rendszer szabvánnyal kapcsolatos oktatásokat több régióbeli nagyvállalattal közösen bonyolították le.

BPW vállalatcsoport


A BPW-Hungária Kft. a németországi BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata. A vállalat központja a németországi Wiehlben, Kölntől 50 km-re található.
A BPW-csoport haszon- és agrárjárművekbe gyárt futómű-alkatrészeket, futóműveket és futómű-rendszereket.
A vállalatcsoportnak 17 gyártóbázisa van, 50 országban működtet kereskedelmi és szolgáltató képviseletet, és 3200 szervizben biztosítja a BPW futóművek BPW standardok szerinti karbantartását és javítását.


BPW-Hungária Kft.


A BPW-Hungária Kft. idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. A vállalatcsoport 2. legnagyobb gyártóbázisa, gépjármű-utánfutó futóművek és futómű-rendszerek – aggregátok és azok komponenseinek – gyártásával foglalkozik. 
Az agrárgépipari termékek tervezése, fejlesztése és értékesítése a cégcsoporton belül kizárólag a helyi mérnökcsapat feladata, és a vállalat e termékek önálló külkereskedelmi jogát is megkapta az anyavállalattól. 
A dinamikusan fejlődő vállalat jól képzett mérnökökkel és modern tervező eszközökkel, valamint önálló kísérleti részleggel éri el sikereit.