A szombathelyi gépészmérnökképzés azzal emelkedik ki a régió műszaki képzései közül, hogy modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő laboratóriumi háttér segíti az elméletet kiegészítő gyakorlati oktatást. A szakon fiatal, lendületes, külföldön is tapasztalatot szerzett oktatók tanítanak.

Négymilliószoros nagyításra képes elektronmikroszkóp, amivel az anyag szerkezetét, elemi összetételét lehet vizsgálni mikro és nano tartományban. Az anyag kristályszerkezetét látjuk, miként kötődnek össze az atomok, olyan felbontásban, ami unikális – vagyis nincs még egy ilyen - egész Magyarországon. Egy nanométert látunk vele, és ahogy mondják "a nano most nagyon trendi", atomi szinten dolgozunk. Ez a mikroszkóp alkalmas szerves és nem szerves anyagok vizsgálatára is. 

A szakítógép és a Charpy-inga az anyagszerkezettan tantárgyhoz szükségesek. A szakítógép lényege: addig gyakoroljuk az anyagra a húzóerőt, míg el nem szakad. Szakszerűen: "ezzel lehet felvenni a klasszikus szakító diagrammot". A Charpy-inga a próbatest törésének és dinamikus szilárdságnak vizsgálatokhoz szükséges. Meg lehet nézni, mekkora energia kell ahhoz, hogy eltörjön egy - műanyag, fém vagy fa - munkadarabot. Ezek az oktatótermek nemcsak a gyakorlati órákat szolgálják, hanem kutató laborok is lesznek. 

A pneumatika-hidraulika labort korszerű folyamatirányítási eszközökkel szerelték fel. A hidraulikus és pneumatikus vezérlések ismerete nélkülözhetetlen a modern ipari termelésben. A szimulációs modell gyártósort és a robotot programozni kell egy-egy adott feladatra. 

Az infromatikai és CAD-CAM laboratórium Lenovo Thinkstation P300 Xeon processzoros számítógépekkel és Benq 27”-os monitorokkal van felszerelve. Általános számítástechnikai CAD, CAM és más gyártástechnológiai ismeretek, illetve tervezést segítő szoftverek elsajátítására hoztuk létre a labort. Solid Edge programot használunk a gépészeti tervezési feladataink számítógépes megvalósításához.

Az elektrotechnika laboratórium az egyen- és váltakozó áramú áramkörök jellemző mennyiségeinek mérését, valamint időben történő változását és viselkedésüknek a tanulmányozását teszi lehetővé. A kiegészítő elemek lehetőséget nyújtanak a nem konvencionális energiaforrások - szél, napenergia - hasznosításának modellezéséhez. 

A gyártástechnológia laboratórium tágas tere ad helyet a CNC esztergagépnek, a marógépnek, a rúdadagolónak, a forgácskihordónak. Az Akira Seiki márkájú termékek óriási kincset jelentenek az egyetem számára, a gépészmérnök hallgatók fognak dolgozni ebben a laborban is a gyakorlati órákon. 
 Különlegessége a laboratóriumnak az abráziós vízvágó, amivel bármilyen anyagot lehet vágni.