Baumgartner Richárd másodéves duális gépészmérnök hallgatóval készítettünk interjút, aki a Roto Elzett Certa Kft-nél van gyakorlaton.

 

 

 

PE: Milyenek az eddigi tapasztalataid? Milyennek látod a szombathelyi duális gépészmérnök képzést?

BR: Azzal kezdeném, hogy nem bántam meg hogy ide jelentkeztem, jónak gondolom a duális jellegét a képzésnek.

Tetszik, hogy valóban gyakorlatorientált a képzés, az elmélet mellett sok mindennel találkozunk a gyakorlatban, különbséget tudunk tenni a dolgok között, látom, hogy mi az, ami tetszik a gyakorlatban, mi az, ami kevésbé. A Rotonál többek között a mérőprogramok írásába folytunk bele részletesebben, ami nekem érdekes volt, de az is tetszik, hogy bármelyik területen is vagyunk, ismeretet, tudást adnak át nekünk.

Azt kiemelném, hogy tanárfüggő is, mennyire gyakorlatorientált egy tantárgy oktatása. Nekem tetszik, ha egy elméleti tantárgyat úgy tanítanak, hogy a példáknál azt is szemléltetik, hogyan és milyen esetekben lehet azt a gyakorlatban felhasználni.

PE: Mi az, amin változtatnál?

BR: Azon mindenképpen, hogy akinek egy vizsgája nem sikerül a képzés során, az sajnos csak a sima gépészmérnök képzésben folytathatja a tanulmányait, nincs lehetősége visszakerülni a duális képzésbe. Úgy tudom, vannak olyan duális gépész képzések, ahol nem feltétel, hogy minden vizsgának sikerülnie kell. Ezt pozitívnak, rugalmasnak tartom, mert egy tantárgy egy adott félévben történő nem teljesítése még nem jelenti feltétlenül a teljes képzés végét a diák számára.

Amin szintén változtatnék az a vizsgaidőszakkal egybekötött gyakorlatunk. A vizsgáink hétfőnként vannak, mivel a többi napokon gyakorlaton vagyunk a cégeknél, így nagyon kevés időnk van a vizsgákra történő felkészülésre, évközben szintén sok dolgozatunk és beadandónk van, ezért sem tudunk előre tanulni. Nem beszélve arról, ha egy hétfői vizsga nem sikerül, azt szintén csak a hétfői pótidőpontban lehet megismételni. Jó lenne, ha a gyakorlat másképp lenne, például egy hét a cégnél-egy hét az iskolában felosztásban, illetve már az is segítség lenne, ha más napokon is lehetne vizsgázni.

Sajnos a tantárgyfelvételünk sem megy mindig zökkenőmentesen. Előfordult, hogy vizsga közben úgy kaptunk információt tantárgyfelvételről, hogy az egyik társunk írt aznap délben a facebookon, hogy „most van tárgyfelvétel”, mi nem kaptunk üzenetet délután fél 5-ig.

PE: Mi az, ami motivál? Hol látod magad 2 év múlva, mit szeretnél csinálni?

BR: Az hogy pontosan mi lesz, akkor dől el, amikor végzek. Az egészen biztos, hogy gépészként szeretnék elkezdeni dolgozni, a Rotonál teljesen meg vagyok elégedve a

munkakörülményekkel. Ugyanakkor sok minden érdekel, az is elképzelhető, hogy ha végzek a mesterképzéssel folytatom, ha lesz hozzá motivációm.