Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat nyert dr. Kollár László egyetemi docens, a NymE SEK Savaria Műszaki Intézetének gépészmérnök oktatója 2016 szeptembertől kezdődően 3 évre.

A kutatómunka témája az energia átalakító és szállító rendszerek dinamikai problémáinak vizsgálata és működési tartományuk kiterjesztése szélsőséges időjárási körülmények figyelembevételével.

Az energia átalakító és szállító rendszereket érő dinamikus hatások jelentősen lecsökkenthetik azok élettartamát vagy működési tartományát. Ez indokolja az ilyen problémák tanulmányozását és megértését, majd pedig olyan beavatkozások alkalmazását, amelyek következtében az ilyen nem kívánt hatások kisebb károkat okoznak. A projekt keretében végzett kutatás két fő területre koncentrál. Az egyik a felfüggesztett kábelek lengéseinek csillapítása, aminek fő alkalmazási területei az elektromos távvezetékek és a kábelhidak. A másik a szélerőművek lapátalakjának kialakítása a szélsőséges időjárási körülmények figyelembevételével, illetve (a pályázat időtartama után) az ilyen körülmények között kialakuló rezgések meghatározása és azok hatásának vizsgálata.

A fotó a díjátadó ünnepségen készült a Magyar Tudományos Akadémián