Az Év Vasi Embere lett dr. Németh István, a 2017. február 1-től az ELTE-hez csatlakozó Savaria Egyetemi Központ rektorhelyettese.

A Vas Megyéért Egyesület – amelyet haláláig a neves professzor, dr. István Lajos vezetett - 1998 óta minden évben meghirdeti az év Vas megyei emberének megválasztását. A díjat olyan köztiszteletben álló személy kaphatja, aki sokat tett a megyéért a gazdaság, a kultúra, a tudomány, a sport, vagy a művészetek terén. A díjra a jelölést első körben egy, a megyei közgyűlés elnöke és az egyesület elnöke által közösen kiválasztott 10 fős kuratórium javasolja, majd a nagyközönség - a megye lakosai, társadalmi szervezetei, intézményei, testületei - számára is nyitva áll a lehetőség a javaslattételre. A jelöltek közül a kuratórium választja ki többkörös, titkos szavazással a győztest.

A díjat dr. Németh István SEK rektorhelyettes a Vas megyei báli szezont indító Megyebálon vehette át. Az elismeréssel járó százezer forintot még a báli estén a szombathelyi Markusovszky kórház csecsemő- és gyermekosztályának ajánlotta fel.

Németh István a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen végzett fizikusként summa cum laude minősítéssel, Köztársasági Ösztöndíjasként. Ezt követően ugyancsak ösztöndíjasként az Egyesült Államokban a New Yorki Állami Egyetemen szerzett fizikus PhD-minősítést, ahol később tanított is. 12 év külföldi oktatói, kutatói munka után 2006-ban tért vissza szülővárosába, hogy itthon kamatoztassa tudását, segítse a helyi felsőoktatás, a város és a régió fejlődését. Jelenleg a Savaria Egyetemi Központ irányításával megbízott rektorhelyettes. Oktatói munkája mellett meghatározó alakja volt a gazdasági szereplők által megfogalmazott igényekre alapuló gépészmérnökképzés beindításának. Hittel és nagy lelkesedéssel dolgozik a szombathelyi felsőoktatás reformján. Ennek első eredménye, hogy a Savaria Egyetemi Központ 2017. február 1-től az Eötvös Loránd Tudományegyetembe integrálódva folytatja majd működését, hogy megújulva a régió legszínvonalasabb felsőoktatási képzési központjává váljon. Saját példáján keresztül is buzdítja a fiatalokat arra, hogy külföldi tanulmányaik, kutatómunkáik után minél nagyobb számban térjenek haza, hogy itthon dolgozva a régióban versenyképes gazdasági környezet és jól képzett munkaerőbázissal rendelkező városok alakuljanak ki, működjenek. Felesége matematikus, két fiúgyermek büszke édesapja.